Monedes i bitllets d'euro

20 entitats econòmiques de Catalunya demanen reformar el finançament territorial

La petició la signa les càmeres catalanes, Foment del Treball i Pimec, entre altres

Les cambres catalanes, el Foment del Treball, el Pimec, el Femcat, el Col·legi d'Economistes de Catalunya, el Racc, el Barcelona Global, el Cercle d'Economia i fins a 20 entitats econòmiques catalanes han demanat una gran reforma del finançament autonòmic, “ja sigui un model federal o un "pacte fiscal" amb transparència, equitat, eficiència i lleialtat institucional.

En un comunicat conjunt publicat aquest dimarts 5 de març, han assegurat que l'actual finançament "frena el progrés econòmic de moltes comunitats", com Catalunya, que fa més de 10 anys que es va haver d'actualitzar i que no té en compte les diferències del cost de vida entre territoris.

També han exigit que comunitats com Catalunya, amb més densitat poblacional i potencial econòmic, rebin "un volum d'inversions proporcional a les necessitats i al pes del PIB" a tot Espanya.

6 consideracions

Les entitats signants incideixen en 6 consideracions. Assenyalen, en primer lloc, que un model federal o un pacte fiscal asseguraria que el nou sistema de finançament fos transparent i eficient.

Apunten també que la reforma del model actual ha de ser "profunda i àmplia", per "assegurar l'autonomia financera i millorar la capacitat de gestió i tributària".

Els signants incideixen en la necessitat dintroduir mecanismes que garanteixin el principi de lleialtat institucional.

D'altra banda, el nou sistema ha de ser "equitatiu i respectar el principi d'ordinalitat".

Un aspecte important és que asseguren que territoris com Catalunya, amb una densitat més gran de població i potencial econòmic, han de rebre un volum d'inversions proporcional i adequat a les seves necessitats, d'acord amb el pes en termes de PIB al conjunt de l'economia espanyola .

Finalment, lamenten que el Govern espanyol hagi deixat de publicar la distribució territorial de la inversió del sector públic central.