Una trobada entre Putin i Xi

Acord Xi-Putin: Xina i Rússia aprofundeixen les seves ''relacions estratègiques''

El president xinès ha dit que significa "un nou camí relacions internacionals"

Els presidents de la Xina i Rússia, Xi Jinping i Vladimir Putin, respectivament, han signat aquest dijous 16 de maig un document per aprofundir les relacions estratègiques entre tots dos països, en el marc d'una visita diplomàtica de dos dies del mandatari rus amb motiu del 75è aniversari de lestabliment de llaços diplomàtics.

Xi, que ha destacat que el desplaçament és el primer a l'estranger des que Putin jurés la setmana passada el càrrec per a un cinquè mandat com a president de Rússia, ha argumentat que això "demostra clarament la gran importància" que Moscou dóna a aquestes relacions bilaterals i ha incidit que Pequín "hi dóna un gran valor".

"La Xina i Rússia han trobat junts un nou camí perquè les potències i els països veïns es tractin amb respecte i busquin l'amistat i la cooperació mútuament beneficiosa", ha dit, abans de recalcar que els llaços entre els dos països "avancen ràpidament" gràcies als "esforços concertats d'ambdues parts".

Així, ha apuntat als avenços a nivell d'economia, comerç i inversió, entre altres camps, cosa que "ha realitzat contribucions positives a mantenir l'estabilitat estratègica global i promoure una democràcia més gran en les relacions internacionals", segons ha informat l'agència xinesa de notícies Xinhua.

"És l'elecció estratègica compartida dels dos països aprofundir la coordinació estratègica, expandir la cooperació mútuament beneficiosa i continuar la tendència històrica de multipolaritat al món i la globalització econòmica", ha destacat Xi, que ha argumentat que això "portarà més beneficis als dos països i els dos pobles".

Per part seva, Putin ha donat les gràcies a Xi per la rebuda a Pequín i ha recordat que el mandatari xinès també va visitar Rússia després de jurar el càrrec el març del 2023, fet que suposa "una bona tradició d'intercanviar les primeres visites internacionals" i "una confirmació clara de la importància que donem tots dos a un avenç cap a un desenvolupament consistent de les relacions bilaterals".

"Moscou i Pequín tenen una història veritablement sòlida de cooperació pràctica", ha destacat, abans d'incidir que la Xina és "el principal soci" de Rússia "a l'esfera comercial i econòmica", amb les prioritats fixades en "energia, indústria, agricultura, tecnologia avançada, innovació, infraestructura, construcció i transport.