Arxiu - Un avió sobrevola l'Aeroport de Barcelona-El Prat, a 19 de novembre de 2021, al Prat de Llobregat, Barcelona, Catalunya (Espanya)

Aena avança en el seu pla per construir hotels a l'aeroport del Prat

L'empresa preveu fer-ho també a Madrid-Barajas, Màlaga-Costa del Sol, València i Sevilla.

El gestor aeroportuari Aena avança en el seu pla estratègic per desenvolupar actius hotelers als principals aeroports turístics espanyols amb l'elecció d'un assessor que l'ajudarà a impulsar establiments hotelers als entorns dels aeròdroms de Madrid-Barajas, Barcelona-El Prat, Màlaga- Costa del Sol, València i Sevilla.

En concret, la consultora Catella, companyia europea experta en el mercat d'inversions immobiliàries, ha estat finalment l'empresa seleccionada per assessorar Aena en aquest projecte que permetrà a la cotitzada desenvolupar projectes hotelers a algunes de les principals ciutats espanyoles. La consultoria, que va començar el mes de gener passat i té un termini d'execució de tres anys, avança en aquests moments a bon ritme.

La companyia pública assegurava que atès que no té experiència en aquest tipus de desenvolupaments "i tenint en compte l'alt impacte a la imatge de la marca Aena d'una activitat d'aquestes característiques" considerava "necessari i primordial" comptar amb l'assessorament d'un consultor extern especialitzat en la matèria, per aconseguir la consecució de lobjectiu amb èxit maximitzant el valor dels sòls.

Així, Catella, amb experiència i coneixement en projectes de desenvolupaments hotelers, serà l'encarregada de desenvolupar tot el projecte immobiliari des de la definició del concepte fins a la cerca dels millors operadors per a aquests establiments. Segons el plec de prescripcions tècniques, l'assessorament es concretarà en l'anàlisi a fons de les particularitats del sector turístic i els viatges de negocis en aquestes ciutats, l'aprofundiment en les tendències hoteleres i necessitats a l'entorn en aquests aeroports, així com anàlisi tant el tipus de producte òptim com de la viabilitat comercial i financera

L'adjudicació, per la qual van optar cinc grans del sector immobiliari nacional (Deloitte Financial, Catella Property, CBRE Real Estate, Horwath HTL i Savills Consultores), es va fer per import d'1,52 milions d'euros (impostos inclosos) i el termini de execució previst per a l'assessorament serà de tres anys: des de l'11 de gener del 2024 fins al 10 de gener del 2027.

Finalment el projecte rebrà l'assessorament de Catella Property present a 15 mercats europeus i experta tant en assessorament com en gestió d'actius. El 2019 va fitxar Javier Bravo, procedent de JLL Hoteles i abans de Christies & Co, per portar les regnes de consultoria hotelera a Espanya. Les cinc ciutats triades per al proper desenvolupament hoteler d'Aena coincideixen amb la dels plans immobiliaris més avançats de la companyia pública (sobretot Madrid i Barcelona), però en aquesta fase d'anàlisi no es descarta obrir el ventall a algun altre aeroport o substituir-lo algun dels seleccionats inicialment, segons indica la licitació.

De moment, de les 295 hectàrees del pla immobiliari de Barajas hi ha quatre hectàrees reservades per a un hotel i oficines a l'entorn de les terminals 1, 2 i 3, i 66 hectàrees més amb la mateixa finalitat a la terminal 4. En el cas de Barcelona-El Prat, hi ha sis hectàrees al costat de la T1 per a oficines i hotels i dues més a la Terminal 2 amb ús exclusiu hoteler.