Salmó de Fumats Domínguez

Alerta per la presència de listeria en 15 marques de salmó fumat venudes a Espanya

L´AESAN demana a la gent que s´abstingui de consumir els productes d´aquestes marques

Nova alerta alimentària a Espanya. L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha fet pública una alerta alimentària després d'haver detectat la presència del bacteri listeria en salmó fumat procedent d'Espanya que es comercialitza sota quinze marques.

L'alerta ha arribat aquest divendres gràcies a un avís rebut per part del País Valencià a través del Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRI) de la detecció d'un brot de 'Listeria monocytogenes' en diferents marques de salmó fumat de procedència espanyola .

En concret, segons s'ha informat des de l'agència adscrita al Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, el bacteri és present als lots que comencen per 30A4 i que es comercialitzen sota les marques Alepa, Distrialacant, Fajardo, Guillermo fernandez, Hiperber , El Bressol del Salazon, Els Salaos, Pablo campillo, Pertusa, Saez, Salazones Miguel Salinas, Samar, The Blueocean Seaffod i Tora.

Pel que fa al format en què es troba el producte han detallat els següents: Salmó fumat 80g, 100g, 200g, 250g i 300g; Salmó fumat en oli 150g, 900g i 3500g; Salmó fumat pretallat 1,2kg, 1kg, 700g, 600g, 500g i 400g; Salmó fumat filet 600g; i Salmó marinat pretallat 600g.

Segons la informació disponible, la distribució inicial ha estat a les comunitats autònomes d'Andalusia, Castella-la Manxa i Regió de Múrcia, si bé no és descartable que hi pugui haver redistribucions a altres comunitats autònomes.

Des de l'AESAN han recomanat a les persones que tinguin a casa seva els productes inclosos en aquests lots que s'abstinguin de consumir-los.

En cas d'haver consumit algun dels lots afectats i presentar simptomatologia compatible amb la listeriosi (vòmits, diarrea i febre), es recomana acudir a un centre de salut.

Aquesta informació ha estat traslladada a les autoritats competents de les comunitats autònomes a través del Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRI) per tal que es verifiqui la retirada dels productes afectats dels canals de comercialització.

Quins són els símptomes de la listeria?

La listeria és una infecció causada pel bacteri Listeria monocytogenes. Els símptomes poden variar des de lleus fins a severs. En casos lleus, les persones poden experimentar febre, dolor muscular, i símptomes gastrointestinals com nàusees, vòmits i diarrea.

En situacions més greus, especialment en persones amb sistemes immunològics compromesos, embarassades, nadons i ancians, la infecció pot provocar meningitis, que es manifesta amb mals de cap, rigidesa al coll, confusió i pèrdua d'equilibri.

Les dones embarassades, encara que poden tenir símptomes lleus similars als de la grip, corren el risc de complicacions serioses com a part prematur, avortament espontani, o infeccions greus al nounat. Els símptomes solen aparèixer entre 2 i 30 dies després de l'exposició. És crucial cercar atenció mèdica si se sospita d'una infecció, especialment en persones d'alt risc.