Un soldat israelià

Almenys cinc militars israelians morts al nord de Gaza per foc amic

Les forces armades també han admès que set més han resultat ferits

Almenys 5 militars israelians han mort i 7 més han resultat ferits per foc amic a Jabalia, al nord de la Franja de Gaza, en el marc dels enfrontaments de l'Exèrcit d'Israel amb el Moviment de Resistència Islàmica (Hamas).

Les Forces de Defensa d'Israel (FDI) han publicat a la seva pàgina web les seves identitats, tots entre 20 i 22 anys, si bé no ha especificat la raó de la seva mort. Tot i això, el 'Times of Israel' ha informat que la investigació inicial apunta que un tanc els va confondre amb l'enemic.

Segons aquesta versió, un tanc va disparar, dimecres 15 de maig passat, dos projectils contra un edifici on es trobaven reunits els paracaigudistes en identificar un canó d'una arma en una finestra, pensant que es tractava de milicians palestins.

Tot i això, els militars havien notificat que estaven dins de l'edifici. Les autoritats ja han obert una investigació sobre aquest incident, del qual també ha informat la ràdio de l'Exèrcit d'Israel.

600.000 desplaçats la darrera setmana

La guerra segueix, i algunes organitzacions calculen que al voltant de 600.000 palestins han fugit des de la setmana passada de la ciutat de Rafah, situada a la frontera amb la Franja de Gaza i Egipte, davant l'augment dels bombardejos israelians i les incursions militars a la ciutat, que inclouen la presa del costat palestí del pas fronterer i la suspensió del lliurament dajuda a través del mateix.

"76 anys després de la Nakba, els palestins segueixen sent desplaçats de forma forçosa. A la Franja de Gaza, 600.000 persones han fugit de Rafah des que es van intensificar les operacions militars", ha informat l'Agència de Nacions Unides per als Refugiats de Palestina al Pròxim Orient (UNRWA) a través del seu perfil de X.

L'oficina de l'ONU, que ha fet referència al terme àrab emprat per descriure la fugida el 1948 de 700.000 persones després de la creació de l'Estat d'Israel en el marc de la commemoració dels 76 anys de la "Catàstrofe", ha afegit que des de octubre "al voltant d'1,7 milions de persones han hagut de fugir de casa seva i refugis a causa de la guerra a Gaza, moltes en múltiples ocasions".

Més de mig any de guerra

La matinada del 7 d'octubre del 2023, després d'un període d'atac amb míssils, uns 3.000 membres de Hamàs van envair Israel des de Gaza. En aquesta ofessiva, van atacar 22 comunitats civils israelianes properes a la frontera de Gaza, un festival de música i una dotzena de bases i llocs de les FDI.

Els militants armats de Hamàs van capturar ostatges després de successives ràzies al sud d'Israel, cosa que va portar el Govern del país a declarar l'estat de guerra (per primera vegada des del 1973).