Imma Tor, en arxiu

Andorra manté que 'no es reuneixen les condicions' per reconèixer l'Estat palestí

Per reconèixer un estat, "hi ha d'haver una autoritat", i es pregunten "qui és l'autoritat a Palestina?"

La ministra d'Afers Estrangers d'Andorra, Imma Tor, ha afirmat aquest divendres que "no es reuneixen les condicions" per reconèixer l'Estat palestí. Ho ha declarat als mitjans després de la compareixença davant la comissió legislativa de Política Exterior, durant la qual els consellers generals (parlamentaris) també s'han interessat per la qüestió.

La ministra, mantenint la posició expressada fa uns dies, ha insistit que el Principat no té la intenció "a curt o mitjà termini" de reconèixer Palestina, però que sí que són partidaris de la solució dels dos estats, ha dit.

Segons ha manifestat, per reconèixer un estat hi ha d'haver una autoritat, i s'ha preguntat: "Qui és l'autoritat a Palestina?", remarcant -textualment- que Hamàs és una organització terrorista i, per tant, no se la considera autoritat . A parer seu, l'Autoritat Palestina no té "ni la fortalesa ni la maduresa" necessàries per assumir el rol que li correspondria.

Tor ha explicat que "no hi ha hagut pressions, però sí contactes" amb altres països, com Noruega, Espanya i Eslovènia, sobre la qüestió, i que aquests han preguntat al Principat quina seria la seva posició.

La ministra ha defensat que la posició andorrana és "bastant propera" a què manté França, mostrant-se favorable a donar més drets a Palestina en organismes internacionals, però no reconeixent encara el seu Estat pel conflicte existent.

Qüestionada sobre les relacions d'Andorra amb Israel, ha afirmat que tenen "molt bona relació" i ha recordat que aquest dijous l'ambaixadora israeliana, Rodica Radian-Gordon, va visitar el Principat per acomiadar-se'n.

La visita no es va publicitar des del Govern, ni tampoc es va fer cap comunicació oficial, mentre que el cap de Govern, Xavier Espot, va penjar una foto amb la diplomàtica a les seves xarxes socials agraint-li "les accions impulsades" durant el seu mandat per reforçar la cooperació entre Andorra i Israel.

Els parlamentaris també s'han interessat pels contactes diplomàtics dels darrers dies amb motiu de les protestes dels agricultors catalans que van bloquejar l'accés a Andorra.

Tor ha reconegut que la situació va suposar "un moment difícil" a les relacions bilaterals amb Catalunya i el conjunt d'Espanya, si bé es va aconseguir garantir el pas dels vehicles d'emergències o dels estudiants que tenien exàmens de selectivitat.

En la mateixa línia que altres representants governamentals, ha exposat que són situacions que no s'haurien de repetir perquè no poden "ser ostatges" d'una situació en què consideren que no hi poden intervenir.

El conseller general de Concòrdia (principal grup de l'oposició), Cerni Escalé, ha plantejat la possibilitat de reclamar compensacions pels danys patits a l'economia andorrana i Tor ha respost que no ho han considerat.

Finalment, Tor ha explicat que la qüestió "es posarà a l'ordre del dia" de les properes reunions amb les autoritats catalanes i espanyoles.