Personal sanitari atén una persona amb Parkinson

L'anunci de Can Ruti: ultrasons per reduir els tremolors del Parkinson

En els darrers dos anys ha tractat 218 pacients amb una tècnica no invasiva

L'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, conegut popularment com a Can Ruti, ha reduït fins a un 90% el tremolor essencial o el tremolor de la malaltia de Parkinson en la majoria dels més de 200 pacients amb aquestes patologies atesos en els darrers dos anys amb ultrasons.

El febrer de 2022, es va convertir en el "primer centre públic català" a tractar sense cirurgia malalties com el tremolor essencial o el Parkinson tremòric amb un programa terapèutic consistent a aplicar ultrasons focalitzats d'alta intensitat (HIFU) guiats per ressonància magnètica al cervell , ha informat l'hospital en un comunicat, en commemoració dijous del Dia Mundial del Parkinson.

Fins ara, un equip de neuròlegs i neurocirurgians experts en aquestes patologies ha tractat 218 persones, que majoritàriament superen els 60 anys, aconseguint millores en l'estabilitat del pols entre un 70 i un 90%.

El cap de la Unitat de Trastorns del Moviment de l'àrea de Neurociències de l'Hospital Germans Trias i Pujol, Ramiro Álvarez, ha afirmat que patir aquests tremolors "és molt més dramàtic" del que sembla i ha destacat que hi ha pacients que asseguren que els canviat la vida, tornant a poder menjar i Nadóre, escriure, manejar el mòbil o afaitar-se amb normalitat.

En definitiva, dóna una mica de llum a les persones que pateixen aquesta malaltia. Es calcula que a Espanya la pateixen unes 40.000 persones, segons dades de l'Avaluació de l'Estratègia de Malalties Neurodegeneratives.

Avantatges del programa

Abans d'aquest programa, els pacients amb tremolor essencial i Parkinson tremòric que no responien al tractament farmacològic s'havien de sotmetre a cirurgies per a la implantació d'elèctrodes intracerebrals.

El neurocirurgià Jorge Muñoz, responsable del programa, ha explicat que és “una tècnica no invasiva, que no requereix ingrés previ del pacient i que pot ser donat d'alta unes hores després del procediment”.

A més, l'Hospital Germans Trias i Pujol ha indicat que l'ús d'aquesta tecnologia suposa un "estalvi davant el cost de les tècniques quirúrgiques, de les despeses d'ingrés hospitalari i de dispositius i de medicació que es dispensen de manera permanent" a aquests pacients .