UE amb Alphabet, Apple i Meta

Apple, Alphabet i Meta: Per què els investiga Brussel·les?

L'Executiu comunitari disposa ara d'un termini de dotze mesos per prendre una decisió

La Comissió Europea ha anunciat aquest dilluns l'inici d'investigacions formals contra Apple, Alphabet i Meta per possible vulneració de la nova Llei europea de Mercats Digitals que imposa les regles més estrictes als gegants tecnològics per evitar abusos de competència i de pràctiques monopolístiques; un nou marc que la Unió Europea aplica a les grans tecnològiques des de fa tot just dues setmanes.

L'Executiu comunitari, que sota el nou marc regulador podrà imposar multes als incomplidors de fins a un 10% del volum de negoci global en una primera infracció i de fins a un 20% en cas de reincidència, ara disposa d'un termini de dotze mesos per prendre una decisió.

La vicepresidenta comunitària responsable de Competència, Margrethe Vestager, ha advertit en una roda de premsa a Brussel·les que els casos anunciats aquest dilluns "no suposa que la Comissió avali les altres pràctiques d'altres plataformes les investigacions de les quals estiguin en curs o no s'hagin obert encara ".

Des del 7 de març passat, els serveis comunitaris imposen el control més estricte a sis grans plataformes --Apple, Alphabet (Google), Amazon, Meta (Facebook i Instagram) i Microsoft i ByteDance (TikTok)-- designades "guardians d'accés" " a la xarxa pel seu pes al mercat digital.

A més de l'inici d'aquests expedients sancionadors contra Apple, Alphabet i Meta, Brussel·les ha anunciat també que llança la fase prèvia d'examen per a dos casos més, un que afecta Apple i un altre a Amazon, en el cas d'aquest últim, per aclarir si està donant un tracte preferent als seus productes a la plataforma de venda.