Joe Biden, amb Benjamin Netanyahu

Aquests són els països que més armes venen a Israel

Estats Units és la primera nació en aquest rànquing. Gairebé el 70% de l'armament que compra el país asiàtic prové del país americà

El subministrament d'armament a Israel és un tema sensible en el context dels conflictes a l'Orient Mitjà, especialment pel que fa al conflicte a la Franja de Gaza. En plena guerra a la franja, després de la preocupant xifra de més de 30.000 morts palestins (segons dades del Ministeri de Salut gazatí), i després d'esclatar el cas de World Central Kitchen, pel qual Israel va matar accidentalment set voluntaris d'una ONG, molts països es plantegen el comerç d'armes amb el país asiàtic. Però, quins són els països que li venen més armes?

Els Estats Units encapçalen la llista com el principal venedor d'armes a Israel, representant el 69% de les importacions armamentistes israelianes. Aquesta relació ha estat històricament sòlida, amb acords i entregues constants d'armament que donen suport a les capacitats militars d'Israel.

Les transferències d'armes nord-americanes inclouen des de sistemes de defensa antimíssils fins a avions de combat, exercint un paper crucial en les operacions militars israelianes a la regió, especialment contra grups com Hamàs i Hezbollah.

El president del país americà, Joe Biden, ha anunciat el 7 d'octubre del 2023, quan Hamàs va començar la guerra, que "estem disposats a oferir tots els mitjans apropiats de suport al govern i al poble d'Israel. El terrorisme mai està justificat. Israel té dret a defensar-se ia defensar el seu poble”.

Tot i això, aquesta mateixa setmana, després de l'augment de les víctimes palestines i la duresa en els atacs d'Israel, usant fins i tot Intel·ligència Artificial, Biden ha expressat a Benjamin Netanyahu, primer ministre israelià, que el seu suport depèn de les "mesures específiques i concretes" que pugui adoptar per prevenir les morts de civils.

Alemanya es posiciona com el segon país que més armes ven a Israel, representant el 30% del total. Entre els lliuraments s'inclouen fins i tot submarins, destacant una col·laboració significativa a l'àmbit de la defensa marítima.

Tot i que la relació comercial en armament és important, Alemanya ha començat a avaluar més detingudament les exportacions, especialment en contextos on hi ha preocupacions sobre violacions del dret internacional humanitari.

Espanya ha estat reconeguda per la suspensió de l'exportació d'armes a Israel enmig de tensions i preocupacions sobre l'ús d'aquestes armes en violacions del dret internacional humanitari. Juntament amb altres entitats com l'empresa japonesa Itochu Corporation,

Espanya ha pres mesures per avaluar la destinació final de les armes en contextos de conflicte. Aquesta decisió reflecteix la sensibilitat internacional al voltant de la crisi a Gaza i el compromís d'alguns països i empreses per evitar contribuir a situacions que puguin comprometre la seguretat i els drets humans a la regió.