Una infermera preparant una vacuna

AstraZeneca admet que la seva vacuna contra el Covid pot provocar trombosi

La farmacèutica ha hagut de respondre a la sol·licitud d'un tribunal anglès

AstraZeneca ha admès per primera vegada que la seva vacuna contra el Covid 19 pot provocar efectes secundaris com a trombosi en "casos molt rars", en un document legal presentat davant el Tribunal Superior del Regne Unit al febrer, segons indica el diari The Telegraph.

Aquesta afirmació per part de la farmacèutica es produeix en el marc d'un procés judicial del Tribunal Suprem anglès, que té oberta una demanda col·lectiva oberta on 51 casos de víctimes i familiars reclamen a AstraZeneca fins a 100 milions de lliures per danys i prejudicis per els efectes secundaris de la vacuna.

Un dels efectes és la síndrome de trombosi amb trombocitopènia, que és un coàgul als vasos sanguinis del cervell, cames o en una altra part del cos.

AstraZeneca rebutja ara les afirmacions que recullen les denúncies però accepta, no obstant, que les seves dosis "poden, en casos molt rars, causar trombosi". Precisament els advocats dels denunciants argumenten que la vacuna, desenvolupada juntament amb la Universitat d'Oxford, "ha tingut un efecte devastat un petit nombre de famílies".

Un dels primers casos a judicialitzar-se va ser el de Jaime Scott, que ha quedat amb una lesió cerebral permanent després de patir un coàgul i una hemorràgia al cervell que li va impedir treballar després de rebre la vacuna d'AstraZeneca l'abril del 2021.

El maig del 2023, AstraZeneca, també mitjançant resposta judicial, va contestar que no acceptava la tesi que el cas de Scott hagués estat causat per la seva vacuna.

L'Agència Europea del Medicament ja va anticipar aquest efecte secundari

L'Agència Europea del Medicament (EMA, per les sigles en anglès) va concloure el 2021 que els quadres de trombosi venosa cerebral, trombosi de la vena esplànica i descens de plaquetes observats en pacients que havien rebut la vacuna d'AstraZeneca haurien de considerar-se “efectes secundaris molt rars” d'aquest sèrum. Tot i això, ja van detallar que aquesta situació es podia produir.

Per arribar a aquesta conclusió, el comitè de farmacovigilància de l'EMA (PRAC) va analitzar més de 60 casos de trombosi de pits venosos cerebrals i 24 de trombosi de la vena esplànica reportats a la base de dades de la Unió Europea sobre seguretat de fàrmacs, EudraVigilance. 18 d'aquests casos van ser mortals.

L'EMA va assenyalar aquests estranys casos de trombosi amb trombocitopènia (baixada de plaquetes) poden deure's a una resposta immunitària “activada” per la vacuna, un trastorn atípic similar a la trombocitopènia induïda per heparina, segons explica l'agència SINC.