Fotomuntatge de la seu del Banc Sabadell amb la seu del BBVA

Banc Sabadell rebutja l'oferta de fusió amb el BBVA

El consell creu que la decisió està “alineada” amb l'interès dels clients

Banc Sabadell ha rebutjat l'oferta que BBVA havia formulat la setmana passada per fusionar les dues entitats perquè considera que generarà més valor en solitari, segons ha informat l'entitat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

"El consell confia plenament en l'estratègia de creixement de Banc Sabadell i en els seus objectius financers i és de l'opinió que la seva estratègia com a entitat independent generarà més valor per als seus accionistes", ha destacat l'entitat, el consell d'administració de la qual s'ha reunit aquest dilluns per avaluar la proposta de BBVA, la qual ha titllat de "no sol·licitada, indicativa i condicionada".

El consell d'administració considera que l'oferta de BBVA "infravalora significativament" el projecte de Sabadell i les seves perspectives de creixement com a entitat independent.

Afirma, a més, que la caiguda "significativa" i la volatilitat en el preu de l'acció de BBVA els darrers dies genera una "incertesa addicional" sobre el valor de la proposta.

Després d'analitzar "en detall" la proposta, el consell, al qual han acudit també representants de Goldman Sachs i Morgan Stanley com a assessors financers i Uría Menéndez Advocats com a assessor jurídic, ha conclòs que l'oferta de BBVA "no satisfà" l'interès de Sabadell i dels seus accionistes i, per tant, ha rebutjat la proposta de BBVA.

El consell creu que la decisió, a més, està "alineada" amb l'interès dels clients i empleats de Sabadell, i ha reiterat el compromís de distribuir als accionistes, de manera recurrent, qualsevol excés de capital per sobre del 13% de ràtio de capital CET1, en línia amb la seva estratègia de crear valor per als accionistes, recolzada pel pla de negoci del banc i per la "sòlida generació de capital".

Sabadell estima que l'excés de capital que generarà el 2024 i el 2025, juntament amb els dividends recurrents d'aquest període, d'acord amb un compliment "satisfactori" del pla de negoci actual, sigui de 2.400 milions d'euros, part de la qual pot estar subjecte a aprovació del supervisor.

No és la primera vegada que tots dos bancs tenen aquesta operació sobre la taula. Ja el 2020, BBVA i Sabadell van estudiar una fusió, encara que finalment la van acabar desestimant perquè no van assolir un acord sobre l'equació de canvi de les accions.

Així era l'oferta del BBVA

Dimecres passat, BBVA va anunciar la seva proposta formal per Sabadell en què proposava un canvi d'una acció de nova emissió de BBVA per cada 4,83 accions de Sabadell, amb una prima del 30% sobre el valor a què cotitzava Sabadell dilluns 29 d'abril.

Aquesta oferta suposava valorar Sabadell en uns 11.000 milions d'euros, seguint el preu a què ha tancat avui BBVA de 9,84 euros per títol. Alhora, implica elevar a 2,2 euros el valor de l'acció a Sabadell --actualment cotitza a 1,89 euros per títol--, tenint en compte la prima del 30%.

Seguint aquest canvi, BBVA estava disposat a fer una emissió d'accions de 1.126 milions d'euros, que representen un 20% de la capitalització borsària.

L'oferta realitzada per BBVA proposava la incorporació de tres membres de Sabadell com a consellers no executiu al consell d'administració de BBVA. A més, un seria proposat com a vicepresident.

A més, el banc estimava uns estalvis de costos de 850 milions d'euros i unes despeses de reestructuració d'uns 1.450 milions d'euros, cosa que suposava un impacte de 30 punts bàsics sobre la ràtio CET1.