Impressora 3D

Barcelona Global impulsa la impressió 3D a la medicina personalitzada

Les principals aplicacions de la impressió 3D en salut inclouen models prequirúrgics i pròtesis, entre d'altres

Barcelona Global i HP han reunit l'ecosistema de Life Sciences de Barcelona amb l'objectiu d'impulsar la innovació i la transferència tecnològica i fer conèixer la impressió 3D en l'àmbit de la medicina personalitzada, que inclou models prequirúrgics, pròtesis i alineadors dentals, entre altres aplicacions.

La trobada s'emmarca al Chapter de Life Science que Barcelona Global desenvolupa, juntament amb més d'un centenar de professionals, amb l'objectiu d'impulsar el posicionament de Barcelona com a capital de les ciències de la salut a Europa.

El projecte integra presidents i directius d'empreses biomèdiques i farmacèutiques, líders de centres de recerca, hospitals i universitats, emprenedors i responsables del sector públic de salut.

L'objectiu del Chapter és promoure i accelerar la transferència tecnològica i la innovació, tot identificant les oportunitats a través de la posada en comú de les necessitats de les grans corporacions, les start-ups, els centres sanitaris i de recerca.

També millorar l'accés de les companyies als mercats de capital privat de rellevància, facilitar la sortida a borses internacionals com el Nasdaq, fomentar la col·laboració entre els diferents actors de l'ecosistema i, si escau, adaptar la legislació en aquests àmbits, tot això també per atraure i retenir talent dimpacte.

Al llarg del 2024, els membres del Chapter es reuniran en cinc grups de treball sobre Infraestructures, Integració de l'Ecosistema, Talent, Finançament i Branding Internacional, cadascun liderat per dos professionals del sector i format per més d'una vintena de professionals .

Barcelona, primera Europa

Barcelona és un referent en impressió 3D per a l'atracció de talent i empreses, i ja s'ha convertit en la primera ciutat d'Europa que acull més projectes de companyies internacionals en aquest sector.

El quinquenni 2019-2023, Catalunya es va convertir a la segona regió de món en captació d'inversió estrangera al sector de la impressió 3D, amb un volum total de 87,5 milions d'euros, han suposat la creació de 423 nous llocs de treball, segons dades de la Generalitat.

En aquest sentit, HP disposa a la gran Barcelona del hub més important que la companyia té fora dels Estats Units, on genera al voltant de 150 patents a l'any.

A les seves instal·lacions de Sant Cugat del Vallès, la companyia desenvolupa impressió 3D per a aplicacions de salut, entre d'altres, que inclou models prequirúrgics, pròtesis o alineadors dentals.

A la trobada també es va posar de manifest l'interès que desperta entre els investigadors el desenvolupament de noves tecnologies en el camp dels microfluids.

Tecnologies que en un futur permetran un estalvi de cost, en reduir-se el nombre de reactius que s'utilitzen als assajos, així com un millor ús de les mostres per a la investigació de fàrmacs destinats al tractament de malalties rares.