Europa

El BCE abaixa els tipus d'interès en 25 punts bàsics

L'institut emissor retalla els tipus després de deixar-los intactes durant quatre reunions seguides

El Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE) ha decidit aquest dijous baixar els tipus d'interès en 25 punts bàsics, de manera que la taxa de referència per a les operacions de refinançament es quedarà al 4,25%, la taxa de dipòsit baixarà al 3,75% i la de facilitat de préstec al 4,50%.

Així, l'institut emissor retalla els tipus després de deixar-los intactes durant quatre reunions seguides. El BCE va trepitjar el fre a la cita d'octubre del 2023 després d'emprendre deu pujades consecutives del preu dels diners que els van portar al seu nivell més alt en més de 20 anys.

"Sobre la base d'una avaluació actualitzada de les perspectives d'inflació, la dinàmica de la inflació subjacent i la intensitat de la transmissió de la política monetària, és apropiat moderar ara el grau de restricció de la política monetària després de nou mesos en què els tipus d'interès s'han mantingut sense variació", ha indicat el BCE en un comunicat.

Context Macro Actual

La decisió del BCE arriba després que la taxa d'inflació interanual de la zona euro fos el maig del 2,6%, dues dècimes per sobre de la pujada de preus registrada el mes anterior. En excloure del càlcul l'impacte de l'energia, els aliments, l'alcohol i el tabac, la taxa subjacent també va repuntar dues dècimes, fins al 2,9%.

Eurostat va confirmar al maig que el PIB de la zona de l'euro va esquivar la recessió el primer trimestre després de registrar una expansió del 0,3% que va contrastar amb la reculada del 0,1% dels últims tres mesos del 2023.

Entre els països de la UE, les taxes més grans de creixement trimestral entre gener i març van correspondre a Letònia (0,8%), Hongria (0,8%) i Lituània (0,8%), mentre que les pitjors dades van ser les d'Estònia (-0,4%) Països Baixos (-0,1%) i Suècia (-0,1%).

Així mateix, de les principals economies de l'euro, Espanya va tornar a mostrar un dels millors avenços, amb una alça del PIB el primer trimestre del 0,7%, idèntica xifra que la dels tres mesos anteriors. En el cas d'Alemanya, el PIB va avançar un 0,2% davant el descens del 0,5% del quart trimestre del 2023, mentre que França es va expandir al 0,2% des del 0,1% i Itàlia es va impulsar un 0 ,3% des del 0,1%.