La situació a Gaza continua sent debatuda àmpliament

Biden planteja un alto el foc de 6 setmanes a Gaza: 'Volem quelcom més durador'

El màxim mandatari dels Estats Units ha mantingut una reunió amb representants de Jordània

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha defensat la necessitat d'una pausa a l'ofensiva militar israeliana a la Franja de Gaza per "construir una mica més durador".

Biden ha fet aquestes declaracions en un acte conjunt amb el rei Abdul·là II de Jordània a la Casa Blanca. S'ha referit a la proposta preparada amb Egipte i Qatar perquè les dues parts accedeixin a una pausa humanitària d'almenys 6 setmanes. "Podríem aprofitar per construir una mica més durador", apunta.

Per aconseguir-ho, ha animat els dirigents israelians a "continuar treballant per aconseguir l'acord" malgrat la resposta del primer ministre Benjamin Netanyahu, que va qualificar de "desil·lusionant" la proposta.

L'objectiu és "tornar tots els ostatges a casa i alleujar la crisi humanitària i acabar amb l'amenaça terrorista", ha argumentat. També és partidari de "portar la pau a Gaza i Israel a través d'una solució de dos estats".

"Estem treballant per crear les condicions per a una pau duradora amb garanties de seguretat israelianes i satisfent les aspiracions palestines al seu propi estat", apunta. "Ho dic com a persona que ha donat suport a Israel tota la vida. És l'únic camí que garanteix la seguretat d'Israel a llarg termini", afegeix.

Biden ha emplaçat a més els palestins a "aprofitar l'oportunitat". "L'Autoritat Palestina ha de reformar-se urgentment perquè pugui servir eficaçment el poble palestí tant a Cisjordània com a Gaza", considera.

"Quan Hamàs no controli Gaza, Palestina s'ha de preparar per construir un estat que accepti la pau, que no aculli grups terroristes com Hamàs i Jihad Islàmica", vaticina.

El mandatari nord-americà ha destacat els passos per a la pau aconseguits els últims mesos, amb acords de pau entre Israel i diversos països àrabs. A més, ha augurat que el futur estat palestí també podria conviure en pau amb Israel.

"Hi havia gestions abans dels atacs del 7 d'octubre. Avui encara és més urgent", ha reblat.