Gaza amb una imatge de José Andrés

Un bombardeig israelià provoca la mort de cinc treballadors de l'ONG de José Andrés

El xef asturià s'ha mostrat "desconsolat" i "afligit" i ha demanat a Israel que posi fi "a aquesta matança indiscriminada"

Almenys cinc treballadors de l'ONG World Central Kitchen del xef espanyol José Andrés han mort aquest dilluns a la nit en un bombardeig de l'Exèrcit d'Israel contra el seu vehicle a la governació de Deir al Balá, al centre de la Franja de Gaza, a el marc de l'ofensiva israeliana contra el Moviment de Resistència Islàmica (Hamás).

Entre els morts hi ha un ciutadà britànic, un polonès, un irlandès i un altre australià, a més del conductor palestí, sense que fins ara s'hagin donat més detalls sobre això, segons recull el diari palestí 'Filastín'.

L'ONG ha reconegut les morts dels treballant, assegurant que es tracta d'una "tragèdia" i lamentant que els treballadors humanitaris "no haurien de ser mai un objectiu".

"Ens han arribat notícies que membres de l'equip de World Central Kitchen han mort en un atac de les Forces de Defensa d'Israel mentre treballaven per donar suport als nostres esforços humanitaris de lliurament d'aliments a Gaza. És una tragèdia. Els treballadors d'ajuda humanitària i els civils no haurien de ser mai un objectiu. Mai", ha publicat l'ONG al seu compte de la xarxa social X, abans Twitter.

També ha confirmat la mort de diversos treballadors humanitaris el mateix xef José Andrés, que s'ha mostrat en un missatge a la xarxa social X "desconsolat" i "afligit" pels familiars i amics dels morts. A més, ha demanat al Govern d'Israel que posi fi "aquesta matança indiscriminada".

"Aquestes són persones (àngels) amb què vaig servir a Ucraïna, Gaza, Turquia, Marroc, Bahames, Indonèsia. No són persones sense rostre, no són persones sense nom", ha afegit, recalcant a les autoritats israelianes la necessitat de "deixar de restringir l'ajuda "humanitària" cap a l'enclavament.

"No més pèrdues de vides innocents. La pau comença amb la nostra humanitat compartida. Ha de començar ara", ha conclòs el xef, demanant que es deixin utilitzar "els aliments com a armes" i que es pari de "matar civils i cooperants"

L'Exèrcit d'Israel ja ha anunciat l'obertura d'una "investigació en profunditat" dels fets i ha recalcat la seva "cooperació i coordinació" amb l'ONG "per tal de donar suport als seus esforços per proporcionar aliments i ajuda humanitària als residents de la Franja de Gaza".

Els treballadors de World Central Kitchen es trobaven a l'enclavament palestí en el context de la missió humanitària iniciada al costat de l'ONG Open Arms per establir un corredor humanitari marítim entre Xipre i la Franja davant les enormes dificultats a què s'enfronten les operacions per a la entrada dajuda per terra.