Les botigues tanquen la persiana: Espanya ha perdut 168 comerços al dia al gener

Continua la crisi al sector del petit comerç autònom, assenyala la Unió de professionals i treballadors autònoms (UPTA)

Espanya ha perdut 168 comerços al dia al gener, segons els càlculs de la Unió de professionals i treballadors autònoms (UPTA).

La dada s'ha obtingut prenent com a referència el registre de les pèrdues d'afiliats al règim especial de treballadors autònoms (RETA).

Amb aquestes perspectives, el 2024 serà el pitjor any per al comerç autònom.

La unió de professionals va destacar, així mateix, que els sectors "més castigats" per la pèrdua de treballadors autònoms al gener han estat:

  • L'hostaleria, amb 2.695 actius menys.
  • La construcció, amb 2.037 afiliats menys.
  • El comerç, amb una caiguda de 5.228 afiliats.

Tot i que UPTA recorda que la pèrdua d'afiliats al gener és habitual en acabar el Nadal, i afirma que la caiguda d'aquest any és inferior a la de l'exercici anterior.

El treball autònom a Espanya segueix la mateixa línia dels darrers anys, però amb un canvi en la tendència de les activitats que s'adapten millor al mercat, segons UPTA.

La unió de professionals destaca que per comunitats autònomes, Catalunya i Andalusia són les que més afiliats autònoms han perdut al mes, amb 3.318 i 2.300, respectivament.

"Cal tornar a les CC. AA. la capacitat per legislar en matèria de comerç interior, períodes de rebaixes, liquidacions i grans ofertes", ha plantejat el president d'UPTA, Eduardo Abad.