Els residents aclareixen runes després de pluges excepcionalment intenses a Lajeado.

Brasil construirà ''ciutats temporals'' per als afectats per les tempestes

Ja hi ha 151 morts i més de cent desapareguts a l'estat de Rio Grande del Sur

El vicegovernador de l'estat brasiler de Rio Grande del Sur, Gabriel Souza, ha anunciat una proposta per construir "ciutats temporals" a quatre municipis com una manera de recolzar els afectats per les tempestes a l'estat durant els últims dies.

Les instal·lacions seran erigides a la capital estatal, Canoas, i als municipis de Sao Leopoldo i Guaíba, on es concentra el 70% dels 80.000 civils que han perdut casa seva, segons ha publicat l'Agència Brasil.

Per part seva, el governador de l'estat, Eduardo Leite, ha explicat que aquestes estructures comptaran amb una administració, un magatzem, llocs de salut, espais per a jocs de nens i mascotes, dutxes, banys, assistència social i controls d'entrada i sortida.

A més, tindran la capacitat d'acollir unes mil persones i el muntatge durarà entre 15 i 20 dies després de la signatura del contracte de construcció.

Les fortes precipitacions i inundacions sense precedents que han inundat gairebé la totalitat de l'estat de Rio Grande del Sur ja han deixat 151 morts i més de cent desapareguts. Defensa Civil ha informat que almenys 800 persones han resultat ferides, d'un total de 2,2 milions que s'han vist afectades d'alguna manera per unes pluges que han afectat 458 dels 497 municipis.

Es tracta del “desafiament més gran de la història” del Departament Municipal de Neteja, segons ha dit el director general, Carlos Hundertmarker, segons recull el portal de notícies G1. "És una tasca que encara no aconseguim calibrar, encara no sabem quantes milers de tones de residus retirarem", ha dit.

Antecedents a les tempestes de Rio Grande del Sur

El Brasil ja va experimentar tempestes i desastres naturals en el passat que han resultat en un gran nombre de víctimes. Un antecedent notable va ser la tragèdia ocorreguda el gener del 2011, quan una sèrie de lliscaments de terra i inundacions causades per fortes pluges a la regió serrana de l'estat de Rio de Janeiro van resultar en més de 900 morts i milers de persones desplaçades.

Al planeta, hi ha molts altres antecedents de desastres naturals similars. Per exemple, l'huracà Katrina el 2005 va devastar la costa del Golf dels Estats Units, especialment la ciutat de Nova Orleans, causant més de 1800 morts i enormes danys materials. I països com l'Índia, Bangla Desh i les Filipines han experimentat ciclons tropicals i tifons que han cobrat milers de vides i han causat devastació a les comunitats afectades.