Un avió, al cel de París

Cancel·lats el 70% de vols a París per una vaga de controladors aeris

El motiu són les negociacions fallides per arribar a un acord per revisar-ne les condicions

La vaga de controladors aeris convocada per a aquest dissabte ha provocat la cancel·lació del 70% de vols a l'aeroport de París-Orly, segons ha informat la Direcció General d'Aviació Civil (DGAC) francesa i han recollit mitjans locals com 'Le Monde' o 'Le Parisien'.

En concret, el sindicat majoritari dels controladors aeris a França, SNCTA, no participarà en aquesta protesta, però sí que ho faran les organitzacions sindicals més minoritàries com UNSA-ICNA i USAC-CGT.

El motiu de l'aturada són les negociacions fallides per arribar a un acord per mesures d'acompanyament d'una revisió del sector del control aeri.

Al seu compte en xarxes socials, el mateix aeroport preveu "nombrosos retards i cancel·lacions a la sortida/arribada" i insta els passatgers a verificar l'estat del seu vol amb la seva aerolínia abans d'anar a l'aeròdrom. Orly, situat al sud de París, és el segon aeroport més gran de la capital francesa després del Roissy Charles-de-Gaulle.

Per tant, aquesta vaga es produeix només un mes després d'una vaga massiva de controladors de trànsit aeri que va afectar diversos aeroports francesos i va obligar a cancel·lar milers de vols al país francès.

Amb la celebració dels propers Jocs Olímpics a París a la cantonada, que tindran lloc entre el 26 de juliol i 14 d'agost, aquest conflicte torna a amenaçar el correcte funcionament del servei aeri de cara a la cita olímpica si es desenvolupessin més aturades.

Els antecedents d'aquesta vaga

Les vagues de controladors aeris a França, especialment a París, no són un fenomen nou. Al llarg dels anys, aquestes vagues han causat significatives interrupcions en el trànsit aeri, afectant tant vols nacionals com internacionals. La vaga actual, que s'espera que cancel·li el 70% dels vols a París, és una continuació d'una sèrie de conflictes laborals entre els controladors aeris i el govern francès.

França té una llarga història de vagues a diversos sectors laborals, incloent-hi el dels controladors aeris. Els controladors aeris francesos han recorregut a la vaga en múltiples ocasions, generalment per pressionar el govern en qüestions relacionades amb salaris, condicions laborals i reformes del sector aeri.

Un dels punts de conflicte més recurrents ha estat la implementació de reformes per part de les autoritats franceses i europees que busquen modernitzar i unificar l'espai aeri europeu sota la iniciativa del Cel Únic Europeu. Aquesta iniciativa pretén millorar l‟eficiència i reduir els costos, però sovint es percep com una amenaça a les condicions laborals il‟autonomia dels controladors aeris.