Institut Josep Carreras - Manel Esteller

Canvis a la direcció de l'Institut Josep Carreras: Manel Esteller, relegat

Esteller continuarà liderant l'equip de recerca que ja dirigia

L'Institut Josep Carreras (IJC) ha experimentat un canvi significatiu en la direcció, ja que Manel Esteller, fins ara director de l'institut, ha estat destituït del seu càrrec. Aquesta decisió va ser presa per la comissió delegada de l'institut, presidida per Evarist Feliu, vicepresident i director científic de la Fundació Josep Carreras, segons va informar La Vanguardia .

La notícia va ser comunicada als departaments de l'IJC dimecres de la setmana passada mitjançant un correu electrònic. Feliu assumirà de forma interina les funcions d'Esteller, mentre s'aclareixen les raons darrere de la destitució. S'espera que els propers dies s'emeti un comunicat oficial explicant els motius del canvi a la direcció.

Tot i la seva destitució, Manel Esteller continuarà liderant l'equip de recerca que ja dirigia, enfocat al desenvolupament de teràpies gèniques contra el càncer. Esteller, catedràtic de la Universitat de Barcelona, havia ocupat el càrrec de director de l'IJC des de finals del 2018.

Avanços en la Donació de Medul·la Òssia

En paral·lel, la Fundació Josep Carreras ha reportat importants èxits en la seva missió contra la leucèmia. A principis d'aquest mes, va presentar la Memòria 2023 del Registre de Donants de Medul·la Òssia (Redmo). Aquest informe va detallar la feina feta en col·laboració amb l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), centres de donants, centres de col·lecta, bancs de sang de cordó umbilical, centres de trasplantament i coordinacions autonòmiques.

El 2023, el Redmo va coordinar trasplantaments per a 662 pacients espanyols i 285 pacients internacionals. Des de la seva creació el 1991, l'entitat ha gestionat 13.576 trasplantaments a nivell mundial, cosa que reflecteix el seu paper crucial en la lluita contra malalties hematològiques.

A més, el 2023 es van incorporar 23.686 nous donants al Redmo, cosa que representa un increment del 8% en comparació de l'any anterior. Aquest augment ha portat la xifra total de donants disponibles a la base de dades del registre a 484.175. La tendència ascendent de la base de dades marca un canvi positiu després de sis anys de descens.

Aquests avenços subratllen el compromís continu de la Fundació Josep Carreras en la promoció de la donació de medul·la òssia i la millora de les teràpies contra la leucèmia, contribuint significativament a la lluita contra aquesta malaltia.