Una nena mira la pantalla del mòbil a la nit

Catalunya avaluarà l'addicció a les pantalles a les revisions pediàtriques a nens

La detecció precoç des de pediatria permetrà actuar en casos lleus

Les revisions periòdiques dels pediatres als centres d'atenció primària (CAP) de Catalunya preveuen detectar addiccions a les tecnologies de forma precoç i prevenir la sobreexposició a les pantalles a la infància a partir del setembre, han confirmat fonts de la Conselleria de Salut de la Generalitat a Europa Press.

La detecció precoç des de pediatria permetrà actuar en casos lleus i aconsellar la família i Catalunya s'avançarà així a una de les mesures incloses a l'avantprojecte de llei del Govern sobre la protecció de menors en entorns digitals, segons ha explicat TV3 aquest dimarts.

L'avantprojecte de llei també planteja la incorporació d'un control parental gratuït en productes com ara mòbils, tauletes o ordinadors, i el reforçament de l'alfabetització digital a l'educació primària i secundària donant eines als menors perquè puguin detectar notícies falses.

Un problema greu per als nens

L'addicció a les pantalles en nens és un fenomen creixent que presenta múltiples conseqüències negatives tant a nivell físic com psicològic i social. En primer lloc, lús excessiu de dispositius electrònics pot afectar la salut física dels nens. Problemes com l'obesitat, a causa de la manca d'activitat física, i trastorns del son són comuns. L'exposició perllongada a la llum blava de les pantalles pot alterar els cicles de son provocant insomni i fatiga crònica.

A nivell psicològic, l'addicció a les pantalles pot portar a un augment dels nivells d'ansietat i depressió. Els nens que passen molt de temps davant de les pantalles poden desenvolupar una dependència emocional, trobant als dispositius la seva principal font d'entreteniment i validació, cosa que pot afectar negativament la seva autoestima i habilitats socials. Aquest aïllament digital pot dificultar la construcció de relacions interpersonals saludables i el desenvolupament de les habilitats de comunicació essencials.

Socialment, l'ús excessiu de pantalles pot interferir amb el rendiment acadèmic. Els nens poden presentar dificultats per concentrar-se en les tasques escolars i un menor rendiment cognitiu degut a la distracció constant que ofereixen els dispositius electrònics. A més, l'exposició a contingut inapropiat i la manca de supervisió poden augmentar el risc de comportaments negatius i la vulnerabilitat a ciberassetjament.

Per mitigar aquestes conseqüències, és fonamental que els pares i els educadors estableixin límits clars en l'ús de pantalles, fomentin activitats físiques i socials fora de l'entorn digital, i supervisin el contingut a què tenen accés els nens. Promoure un ús equilibrat i saludable de la tecnologia és crucial per al desenvolupament integral dels nens a l'era digital.