Trasplantament

Catalunya incrementa un 9% els trasplantaments al primer quadrimestre

L'OCATT preveu que Catalunya superi "per primer cop" els 50 donants per milió de població

Catalunya ha realitzat un total de 533 trasplantaments durant el primer quadrimestre del 2024, fet que suposa un augment del 9% respecte als 491 realitzats entre gener i abril del 2023, ha explicat el director de l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), Jaume Tort.

Amb motiu del Dia Mundial del Donant d'òrgans i teixits aquest dimecres, Tort ha atribuït aquest increment de trasplantaments als 152 donants cadàver obtinguts els primers quatre mesos del 2024, que representen un 17,8% més respecte al 2023, així com a els 59 donants vius ia lintercanvi dòrgans amb altres territoris dEspanya.

Tort ha explicat que si es manté aquesta tendència fins a finals d'any, Catalunya superaria "per primera vegada" la barrera dels 50 donants per milió de població (pmp), aconseguint així una xifra superior a la mitjana europea de 21 pmp i la dels Estats Units, que és de 45 pmp.

Tipus de donant predominant

"Fa 3 anys que, a Catalunya, l'asistòlia és el tipus de donant predominant", ha afirmat Tort indicant que aquest quadrimestre 94 dels 152 donants procedien de mort a assistòlia cardíaca (el 61,8% del total) i 58 de mort encefàlica (38,2%).

Tort ha explicat que aquest fet és degut a "equips professionals de coordinació de trasplantaments altament preparats, programes d'asistòlia presents a 24 hospitals autoritzats i la donació post-PRAM" (eutanàsia o Procediment d'Ajuda a Morir), a la qual corresponen 26 processos .

Segons dades de l'OCATT, el 31 de maig del 2024, hi ha 1.270 persones en llista d'espera per rebre un òrgan a Catalunya, encara que aquest any ja s'han fet 370 trasplantaments renals, 87 hepàtics, 23 cardíacs, 39 pulmonars i 14 pancreàtics.

Nou reglament UE

Tort també ha dit que, els propers mesos, es publicarà el nou Reglament aprovat per la Unió Europea per potenciar la seguretat i la qualitat en l'ús de totes les substàncies d'origen humà (SoHO): sang, teixits i cèl·lules.

Ha destacat que la classificació de la llet materna i la microbiota intestinal és una de les novetats de la nova normativa europea, que pretén reforçar els nivells de protecció de la salut dels donants i receptors, així com facilitar-ne l'accés i l'autosuficiència.

Les associacions de pacients trasplantats organitzen aquest diumenge 9 de juny la tradicional Caminada d'agraïment al donant a Barcelona, que sortirà a les 11.00 hores des de la Pedrera fins arribar al Monument als donants d'òrgans i teixits dels jardins de la Sagrada Família.