Vista de l'skyline de Barcelona des del Park Güell

Catalunya perd el seu atractiu per als rics, mentre que Madrid ho consolida

Un estudi de l?Institut d?Estudis Fiscals ha posat de manifest que la comunitat catalana va experimentar el saldo negatiu més pronunciat en la migració de les elits econòmiques entre el 2016 i el 2019

Un estudi de l'Institut d'Estudis Fiscals, vinculat al Ministeri d'Hisenda, ha posat de manifest que Catalunya va experimentar el saldo negatiu més pronunciat en la migració de les elits econòmiques entre el 2016 i el 2019. Aquesta dada, que mostra una fuita significativa d'individus adinerats, no parla bé d'una comunitat que històricament ha atret aquestes elits.

La pèrdua d‟aquestes elits econòmiques no és un fenomen aïllat, sinó que s‟insereix en un context d‟inestabilitat política i tensions fiscals a Catalunya. El referèndum no vinculant d'independència celebrat l'octubre del 2017 i les contínues disputes polítiques han contribuït a crear un clima d'incertesa que podria estar espantant inversors i contribuents d'alt patrimoni.

A més, l'elevada pressió fiscal a Catalunya, que inclou fins a onze tributs propis, genera comparacions odioses amb altres regions, especialment Madrid. La capital espanyola, amb un tipus màxim d'IRPF cinc punts inferior al de Catalunya, ha esdevingut una destinació atractiva per a aquells que busquen un entorn fiscal més favorable.

Estadístiques addicionals mostren que, segons el mateix estudi de l'Institut d'Estudis Fiscals, durant el període esmentat, Catalunya va perdre un total de 285 individus adinerats, mentre que Madrid va registrar un saldo positiu en la migració de les elits econòmiques, i va atraure un nombre significativament més gran contribuents d'alt patrimoni. A Madrid el segueixen Galícia, Cantàbria i Extremadura.

Aquesta disparitat als fluxos migratoris convida a la preocupació sobre l'impacte econòmic i fiscal de la pèrdua de les elits econòmiques a Catalunya, i destaca la creixent atracció de Madrid com a destinació preferida per a inversions i residència d'alt nivell.

El fenomen de la pèrdua d'empreses a Catalunya durant el 2023 ha esdevingut un punt de preocupació addicional enmig de les discussions sobre l'amnistia fiscal i un pacte entre el PSOE i els Junts destinat a fomentar el retorn d'aquestes empreses a la regió. Aquesta xifra destaca la urgència d'abordar les preocupacions empresarials i fiscals a Catalunya.