Conselleria de Salut amb un home tossint

Cerdanyola del Vallès, en alerta després de detectar 18 casos de tos ferina

Al mes de gener del 2024 s'havia "incrementat de forma molt notable" el nombre de notificacions de brots

La Conselleria de Salut de la Generalitat va detectar durant el mes de gener tres brots de tos ferina a Cerdanyola del Vallès (Barcelona), amb 18 casos declarats, han informat a Europa Press fonts del departament.

Els tres brots declarats van ser tots ells en l'àmbit familiar, i encara n'hi ha algun sota investigació, i Salut ha recordat que un brot són dos o més casos associats en espai i temps.

L'últim informe de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, publicat aquesta setmana i que va avançar el diari 'Ara', assenyalava que el mes de gener del 2024 s'havia "incrementat de manera molt notable" el nombre de notificacions de brots.

El mateix estudi assenyalava que durant els anys pandèmics la notificació de brots de tos ferina a Catalunya es va reduir de forma molt considerable, arribant-se el 2021 a no notificar-ne cap, però que el 2023 es va detectar un increment important: es van detectar 530 casos el 2023 i des de començament del 2024 ja se n'han registrat 342.

Les mesures de control que es realitzen en cas de brot són la recomanació d'aïllament i tractament del pacient, a més de la quimioprofilaxi antibiòtica i la vacunació dels contactes en el cas que estiguin al dia al calendari vacunal.

En el cas de nens i professors de l'àmbit educatiu amb clínica sospitosa –en cas de brot o existència de contactes vulnerables– o que siguin casos confirmats han d'iniciar el tractament antibiòtic i no assistir al centre durant cinc dies des de l'inici del tractament.

A més, en cas que hi hagués un brot en una escola o escola bressol, la unitat de vigilància epidemiològica pot recomanar la profilaxi en els contactes íntims de la classe i en els contactes esportius de l'equip.

Tos ferina

La tos ferina, també coneguda com a coqueluche, és una infecció respiratòria altament contagiosa causada pel bacteri Bordetella pertussis. Aquesta malaltia afecta principalment els pulmons i les vies respiratòries, causant tos intensa i perllongada. La tos ferina és especialment perillosa en nadons i nens petits, ja que pot provocar complicacions greus, com ara pneumònia, convulsions, dany cerebral i fins i tot la mort en casos severs.

Els símptomes típics de la tos ferina inclouen etapes de tos violenta i perllongada, que poden anar acompanyades d'un so agut en inhalar després de la tos (anomenat "estridor"), així com vòmits després de la tos. Aquests símptomes poden durar setmanes o fins i tot mesos.

La prevenció de la tos ferina es realitza principalment mitjançant la vacunació, que està inclosa a les vacunes infantils rutinàries.