Un moment de la intervenció de Stoltenberg

El clam de Stoltenberg al 75è aniversari de l'OTAN: ''Ens necessitem''

L´organització d´estats celebra els tres quarts de segle de funcionament aquest dijous 4 d´abril

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha apel·lat aquest dijous 4 d'abril a la unitat d'Amèrica i Europa necessària en el 75è aniversari de l'Aliança i ha recordat que cada desafiament que han afrontat els seus membres ha demostrat que es necessiten uns anys. altres.

"Tots els desafiaments ens van ensenyar que ens necessitem", ha afirmat l'exprimer ministre noruec en el discurs inaugural de la cerimònia, que ha commemorat aquesta efemèride en el marc de la reunió de ministres d'Afers Estrangers que se celebra a la seu de la OTAN a Brussel·les.

"No crec en una Amèrica sola, com tampoc crec en una Europa sola, sinó en totes dues unides a l'OTAN, perquè som més forts i estem més segurs junts", ha incidit Stoltenberg en el discurs d'obertura.

El secretari general ha rememorat la fundació de l'OTAN el 1949, quan comptava amb 12 membres i el seu camí des de la Guerra Freda, passant per la guerra dels Balcans, l'11-S o la invasió russa de Crimea fins a la guerra d'agressió a Ucraïna: “Avui, l'OTAN és més gran, més forta i està més unida que mai. Al principi teníem 12 membres; avui, som 32, així que alguna cosa hem d'estar fent bé. Ajudem a estendre la pau, la democràcia i la prosperitat arreu d'Europa".

A més, aprofitant el "privilegi" de tenir a la seu el tractat de Washington, el text fundacional original de l'Aliança, Stoltenberg ha destacat que "mai un tractat tan curt va significar tant per a tanta gent".

Tot i això, la celebració ha estat "eclipsada" pel tercer any de la guerra d'agressió russa sobre Ucraïna, com ha lamentat el ministre d'exteriors de Letònia, Krisjanis Karins, que ha instat els seus col·legues a traslladar el seu homòleg ucraïnès, Dimitro Kuleba, el seu "suport ferm i continuat".

"És important enviar a Ucraïna el missatge que estem amb ells i no acceptem aquesta agressió contra un país lliure, sobirà i independent", ha subratllat el polític letó, abans de recordar que "ahir hi va haver un fructífer debat sobre el paper coordinador de la OTAN".

També el ministre del ram de Noruega, Espen Barth Eide, ha apuntat a la combinació entre la celebració i la necessària "aprofundiment sobre com millorar la situació a Ucraïna i la seguretat euroatlàntica", en un moment en què el "principal repte" que afronta l'OTAN és el de "mantenir el compromís i l'eficàcia en el suport a Ucraïna".

"Un dels problemes és que estem tenint massa discussions, però hem de complir", ha incidit, per la seva banda, el ministre d'Exteriors d'Estònia, Margus Tsahkna, que espera fer "el següent pas cap a l'adhesió d'Ucraïna" a la cimera de Washington al juliol.

"Ucraïna no està lluitant contra nosaltres, sinó literalment al nostre lloc; per això hem d'invertir i reforçar també les capacitats de l'OTAN", ha postil·lat.