Elon Musk

El coet d'Elon Musk aconsegueix orbitar la Terra i tornar de manera controlada

Starship és el vehicle de llançament més potent del món mai desenvolupat

Space X va aconseguir aquest 6 de juny que el seu prototip de nau interplanetària Starship volés en òrbita terrestre i retornarà a la Terra de forma controlada, igual que el seu coet Super Heavy. En la quarta prova de vol, l'empresa espacial d'Elon Musk va aconseguir així l'objectiu de desenvolupar una capacitat de retorn controlat i eventual reutilització per al sistema de transport espacial més gran. Starship es va enlairar a les 12.50 UTC des de la base de Space X a Boca Chica (Texas).

La separació del coet propulsor va tenir lloc als 3 minuts de vol, a 90 quilòmetres d'alçada. Quatre minuts després, aquest coet -anomenat Super Heavy- va executar un aterratge amb crema i un ameritzatge suau al Golf de Mèxic, complint amb èxit el primer dels objectius d'aquest quart vol.

Mentrestant, la nau Starship arribava a l'òrbita terrestre amb els seus propis motors per fer un vol orbital a 160 quilòmetres d'altura ia més de 26.000 quilòmetres per hora en direcció a l'Oceà Índic.

Als 45 minuts de vol es va iniciar la maniobra d'inclinació per al reingrés a l'atmosfera.

Imatges d'una càmera a bord van registrar despreniments del fusellatge i d'un dels flap d'orientació, a causa de l'intens calor per la fricció als 58 minuts de vol, a 54 quilòmetres d'alçada.

Hora i cinc minuts de vol

Finalment, malgrat un senyal d'imatge deficient, es va poder seguir la resta del descens i registrar un ameritzatge controlat de Starship a l'Oceà Índic, a l'oest d'Austràlia, després d'una hora i cinc minuts de volada. Es donava per complert així el segon objectiu de la missió.

Al tercer vol, el 14 de març passat, la nau es va separar del coet i va aconseguir vol orbital. Tot i això, es va perdre sobre l'Oceà Índic abans de l'ameritzatge controlat previst. El coet tampoc no va poder ser recuperat. Per assolir els nous objectius, es van realitzar diverses actualitzacions de programari i maquinari.

L'equip de SpaceX també implementarà canvis operatius, inclòs el descart del 'hot-stage' de Super Heavy (la separació en calent de les dues parts del coet) després de la reculada per reduir la massa del coet per a la fase final del vol.

El quart vol va seguir una trajectòria semblant a la prova de vol anterior, amb Starship apuntant a ameritzar a l'Oceà Índic, a l'oest d'Austràlia. "Aquesta ruta de vol no requereix cap crema de desorbitació per al reingrés i alhora brinda l'oportunitat de complir l'objectiu de reingrés controlat", segons Space X.

La lluna, Mart i més enllà

La nau espacial Starship i el coet Super Heavy de SpaceX, denominats col·lectivament Starship, representen "un sistema de transport totalment reutilitzable dissenyat per portar tant la tripulació com la càrrega a l'òrbita terrestre, la Lluna, Mart i més enllà", segons la descripció de la pròpia companyia.

Starship és el vehicle de llançament més potent del món mai desenvolupat, capaç de transportar fins a 150 tones mètriques totalment reutilitzables i 250 tones mètriques descartables. Té una alçada de 121 metres (50 corresponen a la pròpia nau) i un diàmetre de 9.

El coet Super Heavy està propulsat per 33 motors Raptor de combustió en etapes de metà i oxigen reutilitzable. la nau Starship disposa de sis motors més: tres motors Raptor i tres motors Raptor Vacuum (RVac), que estan dissenyats per al seu ús en el buit de l'espai.