Cementiri en memòria de les víctimes de la massacre de Srebrenica, comesa durant la guerra dels Balcans

Fa 32 anys de l'inici de la guerra civil de Bòsnia i Hercegovina

Aquell conflicte armat, que va deixar unes 100.000 víctimes mortals, continua sent rellevant actualment europea a causa de les tensions ètniques persistents a la regió

El 6 d'abril marca una fita tràgica a la història recent de Bòsnia i Hercegovina, ja que commemora l'inici de la Guerra Civil de Bòsnia el 1992. Aquest conflicte, que va durar més de tres anys, va deixar profundes cicatrius a la regió i va tenir repercussions a nivell internacional.

La guerra a Bòsnia i Hercegovina va ser el resultat de tensions ètniques i polítiques que van sorgir després de la dissolució de Iugoslàvia a principis de la dècada de 1990. Després de la proclamació de la independència de Bòsnia i Hercegovina l'1 de març de 1992, les tensions ètniques entre bosnians musulmans (bosniacs), serbis ortodoxos i croats catòlics van portar a l'esclat del conflicte.

Un dels esdeveniments més tràgics i simbòlics de la guerra va ser el setge de Sarajevo, la capital de Bòsnia i Hercegovina, que va durar gairebé quatre anys i va deixar milers de civils morts i ferits a causa dels bombardejos i la manca de subministraments bàsics. Aquest setge es va convertir en un símbol de la brutalitat i el patiment que va marcar la guerra a tota la regió.

A més del setge de Sarajevo, altres esdeveniments com la massacre de Srebrenica el juliol de 1995, on van morir al voltant de 8,000 bosnians musulmans a les mans de les forces sèrbies, també van deixar una profunda empremta en la consciència mundial i van portar a la posterior intervenció de la comunitat internacional.

La guerra civil a Bòsnia i Hercegovina va ser un conflicte complex i brutal que va involucrar diferents faccions ètniques i polítiques, així com forces externes. La comunitat internacional, a través de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), va intentar mediar i posar fi al conflicte, encara que amb resultats mixts i crítiques per la gestió de la crisi humanitària.

Després d'anys de negociacions i acords, el conflicte finalment va acabar amb la signatura dels Acords de Dayton el desembre de 1995. Aquests acords van posar fi a les hostilitats i van establir l'actual estructura política de Bòsnia i Hercegovina com un estat federal amb dues entitats principals: la Federació de Bòsnia i Hercegovina i la República Srpska.

Tot i que han passat més de dues dècades des del final de la guerra, les cicatrius emocionals i socials encara perduren a Bòsnia i Hercegovina. La memòria dels horrors de la guerra civil continua viva en la consciència de les persones afectades i en la comunitat internacional com un recordatori de la necessitat de la pau, la reconciliació i la prevenció de conflictes en el futur.