Aliments en un supermercat

Es confirma la pujada de l'IPC aquest mes de maig

Les dades definitives s'han publicat aquest dijous 30 de maig

L'Índex de Preus de Consum (IPC) va pujar un 0,3% al maig en relació amb el mes anterior i va elevar tres dècimes la taxa interanual, fins al 3,6%, registrant així el nivell més elevat des d'abril del 2023, segons les dades avançades aquest dijous 30 de maig per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

L'organisme ha explicat que el repunt de l'IPC fins al 3,6% es deu a l'encariment de l'electricitat, després de la pujada de l'IVA de la llum, i que els preus dels carburants van baixar el maig d'aquest any menys de el que ho van fer el mateix mes del 2023.

Amb l'avenç de l'IPC interanual el cinquè mes de l'any, la inflació encadena tres mesos consecutius d'ascensos després de les pujades de quatre i una dècima experimentades al març i l'abril, respectivament.

El repunt del maig, que encara ha de ser confirmat per Estadística, situa la inflació al nivell més alt des de l'abril del 2023, quan l'IPC va superar el 4%.

El Ministeri d'Economia, Comerç i Empresa ha atribuït l'alça de l'IPC al maig a l'"efecte base" en els preus de l'electricitat i als descensos més baixos en els preus dels carburants.

Pujada del 3% de la subjacent

L'INE incorpora a l'avanç de dades de l'IPC una estimació de la inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics), que al maig va pujar una dècima, fins al 3%, taxa sis dècimes inferior a la de l'IPC general.

En aquest sentit, el Ministeri d'Economia ha assenyalat que aquest repunt de la subjacent obeeix a augmentar els preus dels serveis relacionats amb el turisme (paquets turístics, transport de passatgers aeris, serveis d'allotjament, etc.).

"L'evolució de la inflació els últims mesos s'ha mantingut estable, cosa que permet millorar el poder adquisitiu de les famílies, que ja han recuperat el nivell previ a la pandèmia, alhora que es manté la competitivitat de les empreses espanyoles . Tot això en un context de creixement de l'economia espanyola, superior al de la mitjana de la zona euro”, ha destacat el Departament que dirigeix Carlos Cuerpo.