La investigadora de l'Hospital del Mar Anna Bigas posa amb l'equip que ha liderat per fer l'estudi

El descobriment que ha fet l'Hospital del Mar sobre les cèl·lules mare

Avança cap a la generació d'aquestes cèl·lules als laboratoris

L'Hospital del Mar ha liderat un estudi en ratolins que ha demostrat la funció de la proteïna IkBa en el procés de diferenciació de cèl·lules mare hematopoètiques, les responsables de la generació i renovació de la sang del sistema immunitari, ha informat aquest dimecres en un comunicat .

L'estudi, publicat a la revista 'Nature Communications', ha analitzat el paper d'IkBa a les cèl·lules immadures que poden transformar-se en tots els tipus de cèl·lules sanguínies, com ara glòbuls blancs, vermells i plaquetes.

Els investigadors han estudiat embrions de ratolí modificats per eliminar la proteïna IkBa, implicada en la regulació de la inflamació i en la dels gens relacionats amb les cèl·lules mare en teixits.

Els resultats de l'estudi indiquen que l'absència d'IkBa influeix en la capacitat de les cèl·lules mare hematopoètiques de convertir-se en cèl·lules sanguínies madures o mantenir-se en un estat inicial.

Cap a nous tractaments de leucèmia

La investigadora de l'Hospital del Mar Anna Bigas ha liderat l'estudi i ha explicat que activar o inhibir IkBa "pot permetre disposar d'una eina per controlar les característiques de les cèl·lules mare de la sang i facilitar que aquestes cèl·lules s'adormin i romanguin a l'estat" que s'han generat”.

En eliminar IkBa, els nivells d'àcid retinoic augmenten induint aquestes cèl·lules en un “estat de quiescència”, que fa que estiguin inactives i mantinguin la seva potencialitat, fet que pot permetre el seu trasplantament per a usos terapèutics en leucèmies o en malalties de la sang de origen genètic.

"En un futur, podríem induir la diferenciació de cèl·lula embrionària a cèl·lula mare hematopoètica, evitar que es diferenciïn i en disposen per trasplantar-les a un pacient", ha afegit Bigas.

L'única font viable actualment per al trasplantament de cèl·lules mare és la donació d'una persona sana i aquest estudi suposa un “pas important” cap a la generació a laboratoris d'aquest tipus de cèl·lules destinades a nous tractaments aquestes patologies.

Traslladar resultats a cèl·lules humanes

Bigas ha destacat que l'estudi avança cap a l'"objectiu final, que és generar cèl·lules mare hematopoètiques al laboratori perquè es poden utilitzar en múltiples aplicacions", com ara trasplantaments directes de cèl·lules mare a pacients amb leucèmia o tractaments amb teràpia gènica d'altres trastorns.

A l'estudi, les cèl·lules de ratolí trasplantades s'activaven i diferenciaven demostrant capacitat de regeneració, i l'equip científic es mostra optimista sobre la possibilitat que els resultats siguin traslladats també a cèl·lules humanes.

A l'estudi, també hi han participat investigadors de l'Institut de Recerca Contra la Leucèmia Josep Carreras i del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa del Càncer (Ciberonc).