Bombers treballant per extingir l'incendi a Valparaíso, el mes de febrer de 2024 passat

Detenen el bomber que va causar un incendi a Xile, deixant més de 130 morts

El succés, produït a Valparaíso, va deixar 16.000 damnificats més

La policia xilena ha detingut aquest divendres un bomber acusat d'haver provocat l'incendi que va tenir lloc a principis de febrer a la regió de Valparaíso i que va deixar més de 130 víctimes mortals i uns 16.000 damnificats.

L'autor del sinistre que el 2 de febrer passat va afectar les comunes de Valparaíso, Viña del Mar, Quilpué i Villa Alemana, un jove de 22 anys, feia un any i mig que col·laborava com a voluntari amb la 13a Companyia de Bombers de Valparaíso, segons apunta el diari 'La Nación'.

En un comunicat recollit per l'agència xilena de notícies Aton, la Policia d'Investigacions (PDI) ha informat de l'operatiu que va trobar el parador del responsable del sinistre gràcies a la feina de la Brigada Investigadora de Delictes contra el Medi Ambient i Patrimoni Cultural de Valparaíso.

"Estem completament devastats amb el que ha passat. És un fet completament aïllat i volem dilucidar-lo tan aviat com sigui possible. Portem més de 170 anys al servei de Valparaíso i no ens podem permetre aquest tipus de situacions. Posarem a disposició de qui correspongui tots els antecedents que puguem tenir per poder aclarir aquesta situació", ha declarat el comandant de la Companyia de Bombers de Valparaíso, Vicente Maggiolo.

Per part seva, la ministra xilena de l'Interior i Seguretat Pública, Carolina Tohá, ha donat suport a la tasca dels bombers. "És una institució fonamental en el combat d'incendis. No podem permetre que un cas com aquest enteli la funció que exerceix i el reconeixement que té a la societat xilena", va declarar en una roda de premsa.

La ministra va assegurar que la investigació continua en curs i que informarà dels nous elements. Alhora, ha insistit que es treballarà amb la institució per intentar entendre per què un dels seus membres va actuar d'aquesta manera i aclarir si hi ha algun tipus de patró, però "sempre cuidant que no es taqui ni debiliti la funció que la institució té ( ...). Seria bo que no poséssim en qüestió ni la vocació ni la serietat ni el compromís” amb què treballen dia a dia.

Un segon presumpte implicat

Poc després, la Policia d'Investigacions (PDI) de Valparaíso va donar a conèixer la detenció d'"un segon presumpte implicat" a l'incendi, com a resultat d'una actuació conjunta en què també va participar la Fiscalia Regional de Valparaíso.

"Aquest dissabte, tots dos imputats passaran a disposició de la Justícia", va afegir la PDI en una publicació al seu compte a la xarxa social X.

Per part de la Brigada Investigadora de Delictes Contra el Medi Ambient (Bidema), el comissari Iván Navarro va explicar en unes declaracions recollides per 'La Tercera' que les detencions han estat fruit d'"una llarga investigació" que els ha permès "reconstruir exactament quines van ser els comportaments i les activitats en els moments previs, durant i posteriors a l'inici del foc”.

Navarro va detallar que la investigació ha permès dilucidar, a més, quins van ser els punts exactes en què es van originar els diferents focus de l'incendi i que, gràcies al Laboratori de Criminalística (Lacrim) central, també han aconseguit “trobar el dispositiu que va iniciar aquests focus ".

Sobre aquesta base, va afegir l'agent, ha estat possible "establir qui havia participat en col·laboració amb aquest subjecte i així poder aturar també l'autor intel·lectual del fet, que va aportar els coneixements perquè ell generés aquests dispositius i, a més, li va indicar els moments exactes en què havien d'operar, perquè el sinistre tingués un grau més elevat d'afectació”.