Els Red Hot Chili Peppers, en arxiu

El disc 'Californication' de Red Hot Chili Peppers fa 25 anys

Aquest àlbum va marcar un canvi significatiu al so de la banda, i va incloure els seus temes més reconeguts

Fa exactament una cambra de segle, el món de la música va ser sacsejat pel llançament d'un àlbum que es convertiria en una fita i definiria una era. El 8 de juny de 1999, Red Hot Chili Peppers va llançar "Californication", un àlbum que no només consolidaria el seu lloc com una de les bandes més influents de la seva generació, sinó que també deixaria una marca indeleble a la música popular.

Aquest àlbum va marcar un canvi significatiu al so de Red Hot Chili Peppers, fusionant elements de rock alternatiu, funk i pop amb lletres introspectives i melòdiques. Produït per Rick Rubin, va mostrar una maduresa artística a la banda, allunyant-se del so més cru i frenètic dels seus àlbums anteriors cap a una estètica més polida i accessible.

L'impacte de "Californication" a la banda ia la música en general va ser immens. No només va marcar el retorn triomfant del guitarrista John Frusciante després de deixar la banda durant uns anys, sinó que també va catapultar Red Hot Chili Peppers al cim de l'escena musical mundial. L'àlbum va vendre milions de còpies a tot el món i va rebre elogis de la crítica, consolidant la posició de la banda com una de les més grans de la seva època.

Entre les principals cançons de l'àlbum es troba "Scar Tissue", un senzill principal que va guanyar un Grammy per Millor Interpretació de Rock el 2000. La cançó, escrita per Frusciante, parla sobre les lluites personals i la vulnerabilitat. Un altre tema destacat és “Otherside”, amb el seu característic riff de guitarra i lletres emotives que reflexionen sobre l'addicció i la lluita per trobar redempció. "Californication", la cançó que dóna nom a l'àlbum, és un himne agredolç que captura l'essència de la cultura californiana i critica la comercialització i superficialitat de Hollywood. I “Around the World”, amb la seva energia frenètica i ritme contagiós, és un himne a l'hedonisme i la recerca de plaer.

La recepció del públic cap a "Californication" va ser aclaparadorament positiva, i l'àlbum es va convertir en un èxit comercial instantani. Va aconseguir el número u a les llistes d'àlbums de diversos països i va vendre més de 16 milions de còpies a tot el món, consolidant la posició de Red Hot Chili Peppers com una de les bandes més influents de l'època.