El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan

Erdogan reconeix la derrota del seu partit a eleccions locals de Turquia

El partit principal de l'oposició turca, el Partit Republicà del Poble (CHP), celebra una victòria històrica

El president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, ha reconegut la derrota del seu partit, el Partit Justícia i Desenvolupament (AKP), a les eleccions locals celebrades recentment, segons els resultats oficials encara parcials. El principal partit de l'oposició turca, el Partit Republicà del Poble (CHP), ha reivindicat una victòria històrica després d'imposar-se a l'AKP a les principals ciutats del país.

El CHP va aconseguir un 37,71% de suport als resultats globals dels comicis, mentre que l'AKP va obtenir un 35,53%. Aquests resultats representen un canvi significatiu en el panorama polític turc i marquen una fita a la trajectòria de l'AKP, que ha dominat la política turca durant gairebé dues dècades.

Erdogan va anunciar que els membres de l'AKP discutiran sobre les raons de la derrota i buscaran corregir errors de cara a futurs comicis. Va destacar que s'identificaran les raons del descens en el suport electoral i es faran intervencions necessàries per millorar. A més, va prometre respectar la decisió de la nació sense importar el resultat de les eleccions i es va comprometre a corregir errors i deficiències durant el període legislatiu.

La política a Turquia es caracteritza per un sistema parlamentari i presidencial, amb un president que actua com a cap dEstat i un primer ministre que és el cap de govern. Erdogan, un polític islàmic conservador, ha estat una figura dominant en la política turca des que es va convertir en primer ministre el 2003 i després en president el 2014.

L'AKP, fundat per Erdogan, ha estat al poder des del 2002 i ha estat clau en la transformació política i econòmica de Turquia durant aquest temps. Tot i això, en els últims anys, Erdogan ha enfrontat crítiques pel seu estil autoritari de govern i les seves polítiques controversials, fet que ha portat a un augment de l'oposició ia una creixent divisió en la societat turca.