Imatge d'arxiu d'un militar de l'Exèrcit dels Estats Units

Els Estats Units accedeixen a retirar les tropes del Níger després d'una ruptura d'acords

Això coincideix amb l'acostament polític amb Rússia de la junta militar nigerina

El Govern dels Estats Units ha acceptat la petició de les autoritats del Níger perquè les tropes nord-americanes surtin del país africà, en el marc d'una revisió a gran escala de les relacions que coincideix amb l'acostament polític amb Rússia a la junta militar nigerina.

Washington va notificar divendres la decisió final a Niamey, en una reunió entre el secretari d'Estat adjunt dels Estats Units, Kurt Campbell, i el primer ministre del Níger, Ali Lamine Zeine, segons fonts oficials citades pel diari 'The Washington Post'.

L'Administració de Joe Biden s'havia resistit fins ara a fer un pas que ja havia reclamat públicament la junta del Níger i que implicarà el replegament d'uns mil efectius. També queda pendent el futur d'una base construïda només fa sis anys i valorada en uns 110 milions de dòlars (uns 103 milions d'euros).

"El primer ministre ens ha demanat que retirarem les tropes i hem acceptat", va resumir un responsable del Departament d'Estat nord-americà que va anticipar l'inici "en qüestió de dies" de noves converses per elaborar un pla clar de retirada, perquè aquesta s'emporti a terme de manera “ordenada”.

L'activitat militar ja estava molt limitada després que els Estats Units trenquessin els acords de cooperació amb el Níger i aturés, entre altres programes, el vol de drones, clau per a la recopilació d'informació d'intel·ligència i la preparació d'atacs no només en territori nigerí sinó també en altres zones de la regió del Sahel.

El cop d'Estat del 2023, que va suposar l'enderrocament del president Mohamed Bazoum i va posar al poder una junta militar, va incloure el Níger dins d'un grup cada cop més nombrós de règims africans crítics amb la presència occidental i propensos, en canvi, a apropaments amb Rússia.

La junta militar del Txad ha amenaçat aquesta mateixa setmana els Estats Units de sol·licitar formalment la retirada de les seves tropes de la base militar estratègica d'Adji Kossei, al centre de la capital, N'Djamena.