Empresa amb un símbol de diners

Fons Next Generation: gairebé totes les empreses catalanes beneficiàries van ser pimes

La Generalitat demana al Govern central "que rectifiqui" les dades d'execució dels fons

El 97% de les empreses catalanes beneficiàries de fons Next Generation són Petites i Mitjanes Empreses (Pymes), i han rebut el 56% de l'import compromès, ha informat la Generalitat en un comunicat.

En total, a Catalunya hi ha gairebé 52.500 beneficiaris de fons europeus procedents del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR), que percebran més de 5.390 milions d'euros.

El sector empresarial és receptor de 51% dels recursos -un total de 12.439 empreses han captat més de 2.748 milions d'euros-, seguit per les corporacions locals (més de 1.000 milions, el 20% del total), els centres de investigació i formació (18%, més de 980 milions) i les entitats sense ànim de lucre (5%, més de 270 milions).

La Generalitat ha assegurat que ha mobilitzat el 86% dels 3.363 milions d'euros que ha rebut dels Next Generation, dels quals en té compromesos el 56%.

Govern central

El Govern ha reclamat al Ministeri d'Economia "que rectifiqui" les dades publicades sobre la distribució i execució dels fons a través de l'eina Elisa, ja que segons ell els resultats estan esbiaixats.

"La publicació d'Elisa només ha servit per generar confusió, perquè s'ha utilitzat una metodologia poc robusta que porta errors respecte al desplegament de fons que està fent la Generalitat", ha sostingut l'Executiu català.

En canvi, el Govern ha impulsat una eina interactiva amb informació de l'"impacte real" d'aquests fons a Catalunya: entre d'altres, permet consultar-ne la distribució territorial i identificar-ne receptors.

Distribució de fons

Entre els projectes beneficiaris, la Generalitat ha destacat els relacionats amb el vehicle elèctric, com ara la planta de Lotte Energy Materials, de producció del component de bateries elèctriques elecfoil; la nova línia d'assemblatge de Seat a Martorell (Barcelona), i el servei de subscripció de bateries i estacions de recàrrega Silenci.

També la construcció d'infraestructures que farà Openchip & Software Technologies; els projectes d'hidrogen verd de Lhyfe Hidrogen; l'acceleració de la cadena de valor de la proteïna alternativa de Bunge Ibèrica i el d'innovació agroalimentària del programa FG2H-From Green to Healthy.