Les instal·lacions de Freixenet, en arxiu

Freixenet i sindicats pacten una reducció de jornada aquest any davant la sequera

Es preveu que duri fins al 31 de desembre d'aquest any

Grup Freixenet i els sindicats han acordat iniciar un règim de reducció de jornada 20% i un 50%, per motius econòmics, tècnics i organitzatius o de producció (ERTE ETOP) davant de la falta de raïm i vi base per la sequera.

Afectarà els empleats de Freixenet SA i Segura Viudas SAU des del 13 de maig i "es preveu que duri fins al 31 de desembre del 2024", informa el grup aquest dissabte en un comunicat.

Freixenet ha dit que, a més del subsidi que els afectats rebin de l'Administració Pública, el Grup "els compensarà amb ajudes complementàries. Paral·lelament, també s'ha acordat protegir determinats col·lectius, pagues extres i vacances".

També ha afirmat que "la intensitat de la mesura s´adaptarà segons l´època de l´any i els efectes derivats de la sequera".

En un altre comunicat aquest mateix dissabte, el sindicat USOC ha valorat molt positivament l'acord, "sobretot tenint en compte la rapidesa i la immediatesa que requeria la situació".

Ha dit que l'ERTE afectarà "la totalitat dels treballadors, exceptuant els jubilats parcials i les persones amb reducció de jornada, suposant una reducció de jornada entre el 20% i el 50%".

Per a USOC, l'acord implica "millores econòmiques i socials, i va en la mateixa línia que l'acordat a l'ERT anterior provocat per la Covid el 2020".

La Conselleria d'Empresa i Treball de la Generalitat va desestimar l'ERTE que va presentar Freixenet al principi, en no considerar la sequera força major, i va dir que l'empresa sí que podia negociar amb els sindicats un ERTE ordinari, instrument que contempla justificacions econòmiques, tècniques, organitzatives i productives.

El Grup va respondre llavors que la manca de raïm i vi base provocada per la sequera l'obligava a "sol·licitar un ERTE ETOP per motius econòmics, tècnics, organitzatius o de producció".