Sinai Fuster

Fuster afirma que l'educació és fonamental per a la salut

Tabernero i Haurigot analitzen la investigació a Espanya i als Estats Units

El president del Mount Sinai Fuster Heart Hospital a Nova York, Valentí Fuster, ha destacat aquest dijous a Barcelona que l'educació és fonamental per a la salut i ha afirmat: “El que cal fer és educar la població i els polítics ens ajudaran” .

Ho ha dit durant la taula rodona sobre 'Reptes de la Medicina del Futur: Oportunitats, sostenibilitat i ètica' de la 39a edició del Cercle d'Economia, en resposta a la pregunta sobre l'impacte de les polítiques públiques a la salut de la moderadora i membre de la Junta Directiva del Cercle, Clara Campàs.

Fuster ha recalcat que cal "començar des de baix" argumentant que la salut comença amb la família i ha dit que cal una assignatura anomenada 'Salut' per als nens a partir de 6 anys perquè cal educar des de molt aviat.

El director de la Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), Josep Tabernero, i la responsable d'investigació ocular a Spark Therapeutics, Virginia Haurigot, també han participat a la taula rodona per parlar sobre la investigació i els avenços al mercat biomèdic.

National Cancer Act

Tabernero ha dit que, des d'un punt de vista estructural en la investigació oncològica, els Estats Units porten un "avantatge de molts anys" respecte a Espanya i Europa, atès que va establir el National Cancer Act el 1971 creant l'Institut Nacional del Càncer i un programa de beques per investigar aquesta malaltia.

Ha explicat que l'equivalent a aquesta iniciativa nord-americana es va constituir a Europa 40 anys més tard, el 2021, però ha afirmat que el sistema sanitari a Espanya és més unitari i accessible: "A nivell d'organització, crec que estem al davant, especialment a la prevenció".

Per part seva, Haurigot ha destacat que "l'esperit emprenedor, més productiu" de l'actitud nord-americana i ha assegurat que hi ha molta inversió en recerca als Estats Units.

Figura del Clinical Investigator

Fuster ha afegit que és important promoure la figura del 'clinical investigator': "A Espanya és absolutament crític que els hospitals donin oportunitat a clínics que tinguin un bon cervell per fer una investigació".

Per concloure el debat, s'ha insistit en la importància d'invertir per avançar en el coneixement mèdic i Tabernero ha explicat que el VHIO realitza la seva activitat en investigació clínica i transaccional en càncer mitjançant col·laboracions publicoprivades.