Islandia

Grindavik (Islàndia) torna a patir una erupció volcànica

La fissura al cràter "s'ha obert amb força" i llança magma a més de 50 metres d'alçada

Les autoritats d'Islàndia han confirmat aquest dimecres una nova erupció volcànica a l'extrem sud-oest de l'illa i que ja ha obligat a evacuar Grindavik, localitat que ja va viure episodis similars a finals de l'any passat per l'alta activitat magmàtica.

Els serveis d'emergència han assenyalat que poc abans del migdia es va registrar un terratrèmol intens al cràter Sunhnuks i poques hores després es va confirmar l'inici de l'erupció, segons informacions recollides per la radiotelevisió pública islandesa RUV.

D'acord amb la geofísica Kristín Jónsdóttir, de l'Agència Meteorològica islandesa, la fissura al cràter "s'ha obert amb força" i llança magma a més de 50 metres d'alçada i al llarg d'una fissura de gairebé un quilòmetre i mig.

Altres experts han destacat que aquesta fissura s'ha produït al mateix terreny que ja es va veure afectat per un succés similar fa tot just uns mesos. A més de la localitat de Grindavik, les autoritats han evacuat la central elèctrica de Svartsengi.

Aquesta zona ja es va veure afectada per diverses erupcions volcàniques al començament d'any i també mesos enrere, al novembre. En aquella ocasió el magma va arribar a devorar algunes vivendes de Grindavik, que havia estat desallotjada per les autoritats.

La zona havia estat inactiva durant gairebé 800 anys fins a principis del 2020, quan va començar una intensa activitat sísmica a la península, i el magma va començar a emergir el 2021. L'erupció actual és ja almenys la sisena des de llavors.

Un dels esdeveniments volcànics més pertorbadors en la història recent del país nòrdic va passar el 2010, quan el volcà 'Eyjafjallajokull' va entrar en erupció amb una explosió que va alliberar una columna de cendra tan enorme que va paralitzar el trànsit aeri a tot Europa durant setmanes, que va provocar la cancel·lació de 100.000 vols i va afectar més de 10 milions de persones.

Anys després, aquesta zona del planeta continua acumulant erupcions volcàniques amb què han de conviure els ciutadans d'Islàndia.