Groenlàndia està creixent pel desglaç i s'estan formant illes

És el resultat d'una nova investigació de DTU Space, la Universitat Tecnològica de Dinamarca, que prediu que aquest fenomen continuarà els propers anys, afavorint fins i tot que noves petites illes emergeixin del nivell del mar

El llit rocós de Groenlàndia s'ha elevat fins a 20 centímetres en els últims deu anys pel ràpid fos de la capa de gel superior. D'aquesta manera, s'ha alleujat la pressió sobre el terra subjacent.

És el resultat d'una nova investigació de DTU Space , la Universitat Tecnològica de Dinamarca, que prediu que aquest fenomen continuarà els propers anys. Així mateix, afavorirà fins i tot que noves petites illes emergeixin del nivell del mar.

"Aquests són aixecaments de terra força significatius que ara podem demostrar. Indiquen que els canvis locals a Groenlàndia estan passant molt ràpidament, impactant la vida a Groenlàndia", afirma Danjal Longfors Berg, doctorant en DTU Space.

"També afecta el mapa de Groenlàndia, a mesura que noves terres emergeixen del mar, donant lloc a noves illes petites i esculls amb el temps", afegeix.

És l'autor principal d'un nou estudi sobre l'elevació del sòl a Groenlàndia, publicat recentment a Geophysical Research Letters .

La investigació es basa en dades de GNET, una xarxa de 61 estacions de mesura ubicades al llarg de les costes de Groenlàndia. GNET és propietat i és operat per l'Agència d'Infraestructura i Subministrament de Dades, que forma part del Ministeri Danès de Clima, Energia i Serveis Públics.

El desglaç està canviant la geografia de l´illa | Unsplash

"GNET és una infraestructura geodèsica fonamental que proporciona dades per mesurar la fosa del gel i l'elevació de la terra. GNET permet als investigadors, inclosos els de DTU Space, monitoritzar amb precisió els canvis climàtics", diu Morten Hvidberg, subdirector de la agència.

Utilitzant la tecnologia GNSS, com el sistema GPS, juntament amb llargues sèries temporals, es poden detectar moviments al llit de roca al llarg del temps amb precisió mil·limètrica.

És ben sabut que Groenlàndia està creixent, igual que Dinamarca. Aquest fenomen s'atribueix al fet que la massa de terra va ser pressionada per una gruixuda capa de gel durant la darrera edat de gel.

Tot i que l'edat de gel va acabar fa uns 12.000 anys, la superfície del terreny continua augmentant a causa de l'alliberament de pressió del gel.

A més, la creixent fosa de la capa de gel causada per l'escalfament global recent ha provocat un aixecament local addicional i molt més ràpid de la terra al llarg de la costa de Groenlàndia.

"L'elevació del sòl que observem a Groenlàndia aquests anys no es pot explicar únicament pel desenvolupament natural posterior a l'edat de gel. Groenlàndia augmenta significativament més", diu el professor espacial de DTU Shfaqat Abbas Khan, coautor del nou estudi.

"Amb les nostres dades de GNET, podem aïllar amb precisió la part de l'aixecament de la terra causada per canvis al clima global actual", afegeix.