El president de l'Azerbaidjan, Ilham Alíev, i el president de l'Iran, Ebrahim Raisi, van assistir a la cerimònia d'inauguració de la presa Qiz Qalasi, a la frontera entre l'Iran i l'Azerbaidjan. Un helicòpter amb el president iranià Ebrahim Raisi a bord va haver de fer un aterratge d'emergència a l'oest del país diumenge, segons van informar els mitjans estatals.

L'helicòpter del president Raisi, desaparegut després d'un aterratge forçós

Més de 40 equips de rescat el busquen i l'Estat Major activa "tots els mitjans" de l'Exèrcit

El ministre de l'Interior iranià, Ahmad Vahidi, ha confirmat que un helicòpter en què viatjava el president del país, Ebrahim Raisi, s'ha vist obligat a fer un "aterratge forçós" aquest diumenge en una zona muntanyosa i inaccessible de la província d'Azerbaidjan Oriental, a l'extrem nord de l'Iran, i està desaparegut.

El ministre ha explicat que l'aparell, que portava el mandatari de tornada d'un acte protocol·lari a l'Azerbaidjan, s'ha vist obligat a baixar a causa d'una boira densa i que una vintena d'equips de rescat es dirigeixen a la zona.

"És important tenir en compte que la zona ara mateix és complicada i és difícil establir comunicació", ha afegit el ministre, sense cap més detall, segons l'agència semioficial de notícies iraniana Mehr.

Les autoritats iranianes creuen que l'helicòpter es trobaria aproximadament a la zona de Kalibar, a uns 30 quilòmetres de la frontera amb l'Azerbaidjan, on el mandatari i la seva comitiva havien participat anteriorment a la inauguració d'una presa, acompanyant el president àzeri, Ilham Aliyev.

Més tard, el vicepresident executiu, Mohsen Mansuri, ha explicat que tres helicòpters van sortir alhora de Tabriz a les 13 hores. Poc després, un d'ells, el que transportava Raisi, va informar que "la gravetat de l'incident no és gaire greu".

Els dos helicòpters que acompanyaven el de Raisi van sobrevolar la zona durant mitja hora, però no van localitzar l'aparell. "Tenim un radi de dos quilòmetres" en què pot estar l'helicòpter de Raisi, ha indicat Mansuri.

Els mitjans oficials iranians han confirmat que en aquests helicòpters hi havia, entre altres dirigents, el ministre d'Exteriors, Hossein Amirabdolahian, de qui tampoc no hi ha notícies. El cap de l'Estat Major de les Forces Armades iranianes, Mohammad Bagheri, ha ordenat "la utilització de totes les capacitats i els equips necessaris per buscar l'helicòpter del president".

A més, s'ha mobilitzat la Brigada Sabrin de les forces especials de la Guàrdia Revolucionària iraniana, el cos militar i ideològic d'elit de les Forces Armades iranianes.

Més de 40 equips de rescat

El cap de la Mitja Lluna Roja Iraniana, Pir Hosein Kolivand, ha confirmat el desplegament d'un dispositiu de rescat format per 46 equips de resposta ràpida amb 230 professionals que rastrejaran la zona a peu davant de la impossibilitat d'acostar-se en helicòpter.

Hi ha equips procedents de les províncies de l'Azerbaidjan Oriental, Teheran, Alborz, Ardabil, Zanyan i l'Azerbaidjan Occidental que estan sota el comandament directe de Kolivand i avancen ja cap al lloc on es creu que va passar l'accident. Tot i això, les tasques s'han vist dificultats per la boira i la pluja, que segons les previsions seguiran les pròximes hores i també dilluns.

"Estem fent tots els esforços possibles, i hem llançat avions no tripulats, però ara mateix una cerca per aire és impossible, i la zona és accidentada i muntanyosa", ha manifestat en declaracions recollides per l'agència semioficial ISNA.

El vicepresident iranià, Mohammad Mojber, està viatjant a la capital de la província, la ciutat de Tabriz, per encapçalar una cèl·lula de crisi i coordinar el rescat. També el líder suprem de l'Iran, l'aiatol·là Ali Khamenei, ha apel·lat a les oracions per demanar que "l'honorable president i els seus acompanyants tornin als braços de la nació". "Tothom ha de resar per la salut d'aquest grup de serfs", ha dit.