La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en un fotomuntatge amb diners

Hisenda distribuirà més de 600 milions entre CC.AA: Quant li toca a Catalunya?

Les comunitats que rebran un retorn més gran són aquelles que en el passat van fer una aportació més gran a aquest instrument financer

El Ministeri d'Hisenda distribuirà més de 600 milions d'euros entre les comunitats autònomes i l'Administració General de l'Estat que es destinaran a desenvolupar polítiques de suport a les petites i mitjanes empreses (pimes).

Es tracta d'unes quantitats que procedeixen de la devolució dels retorns generats en el marc de la 'Iniciativa Pime España' i s'efectuaran durant el període 2024-2028, segons ha informat el Departament que dirigeix María Jesús Montero a través d'un comunicat.

En concret, aquests fons provenen dels retorns generats per la Iniciativa Pime-Espanya, un programa Feder del període 2014-2020, que es desenvolupa de manera conjunta entre la Comissió Europea, el Banc Europeu d'Inversions, el Fons Europeu d'Inversions i Espanya .

Finalitzat el programa, la Comissió Europea va anunciar per primera vegada la possibilitat de tornar a les diferents administracions participants al Fons els imports sobrants en aquest, a mesura que s'anessin alliberant recursos, en finalitzar els projectes de les pimes recolzats per aquest instrument financer.

A data de febrer del 2024, ja han estat tornats per part del FEI més de 400 milions d'euros. A aquest import us seguiran futures devolucions durant el període 2024-2028 que possiblement portin la devolució global a un muntant d'aproximadament 612 milions, una vegada descomptada de l'aportació de cada administració les despeses de gestió i les garanties executades.

Madrid s'emportarà més recursos

La distribució regional d'aquests fons es produeix després de la celebració de la darrera reunió del Comitè d'Inversions de la Iniciativa pime, que ha reunit representants de la Comissió Europea, la FEI, el BEI i les comunitats autònomes.

El Ministeri d'Hisenda ha traslladat a les comunitats autònomes que el repartiment es farà amb criteris objectius i en funció del percentatge de participació de cadascuna a la Iniciativa.

És a dir, les comunitats que rebran un retorn més gran són aquelles que en el passat van fer una aportació més gran a aquest instrument financer.

La Comunitat de Madrid és la registra un percentatge més alt de contribució, amb el 33,55%, un percentatge que fins i tot se situa per sobre de l'Administració General de l'Estat (17,44%). Molt al darrere se situen Catalunya (8,16%); Comunitat Valenciana (8,11%); Andalusia (6,61%) i Extremadura (5,72%).

Darrere d'aquestes es troba Castella-la Manxa (3,19%); Balears (3,03%); Canàries (2,69%); Aragó (2,59%); Cantàbria (2,21%); Castella i Lleó (2,03%); Galícia (1,84%); País Basc (1,36%); Múrcia (0,68%); La Rioja (0,67%) i Ceuta (0,11%).

Els fons s'han de dedicar a projectes de suport a les pimes

D'acord amb la normativa comunitària, els retorns financers de la Iniciativa Pime s'han de continuar aplicant en projectes de suport a pimes cofinançats amb fons FEDER del període 2014-2020 durant els propers anys.

Els retorns provinents de la iniciativa IPYME s'utilitzaran per finançar la dotació nacional dels projectes esmentats. Així, es mantindrà el suport a les petites i mitjanes empreses. D'aquesta manera, es garanteix que les pimes espanyoles podran continuar comptant amb línies d'ajuda que en potenciïn el creixement.

A això cal afegir que a més podran continuar accedint a condicions de finançament favorables a través dels nous instruments financers que s'estan posant en marxa en el marc de la línia de préstecs inclosa a l'Addenda del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR ) que es va aprovar el darrer trimestre de 2023.

Aquesta iniciativa ha facilitat l'accés al finançament de les pimes en aquests anys, i els ha permès desenvolupar els seus projectes d'inversió en condicions favorables. Durant la vigència d'aquesta iniciativa, els resultats obtinguts han estat de 44.420 préstecs concedits a 37.476 pimes per un import global de 3.442,8 milions d'euros.

Les empreses recolzades han estat de forma majoritària les més petites, amb un 39% de microempreses i un altre 39% de petites empreses, corresponent la resta a empreses mitjanes.