Diverses persones són ateses a l'Agència Tributària per presentar la declaració de la renda

Hisenda emprarà intel·ligència artificial per prevenir el frau

Les decisions automatitzades no es basaran exclusivament en els resultats dels sistemes de IA, sinó que comptaran sempre amb la supervisió humana

L'Agència Tributària d'Espanya té previst implementar la intel·ligència artificial (IA) en les seves operacions, combinant-la amb la intervenció humana per millorar l'eficàcia i l'eficiència en la lluita contra el frau fiscal i duaner, així com per facilitar l'assistència al contribuent. Així ho ha informat El Periódico.

Aquesta iniciativa, emmarcada en el pla estratègic per al període 2024-2027, té com a objectiu principal optimitzar els processos de l‟Agència Tributària, utilitzant la IA com una eina transformadora essencial. Tot i això, s'emfatitza que les decisions automatitzades no es basaran exclusivament en els resultats dels sistemes d'IA, sinó que comptaran sempre amb la supervisió i validació de personal humà.

L'ocupació de la IA per part de l'Agència Tributària s'alinea amb l'Estratègia Nacional d'Intel·ligència Artificial, presentada pel Govern el 2020, que busca incorporar la IA com a factor de millora de la productivitat i eficàcia a l'Administració pública.

Aquest pas cap a la integració de la intel·ligència artificial en els processos de l'Agència Tributària es produeix en un context europeu en què s'està regulant l'ús de la IA per garantir-ne la seguretat i el respecte als drets fonamentals i valors europeus.

El pla estratègic de l‟Agència Tributària estableix que els projectes d‟IA seran desenvolupats per equips multidisciplinaris, integrats per experts funcionals, tècnics informàtics i científics de dades. A més, s'emfatitza la importància de la qualitat de les dades utilitzades en els sistemes d'IA i s'assegura una supervisió completa per part d'éssers humans en el desenvolupament i l'ús.