El líder de VOX, Santiago Abascal (i), i el president de l'Argentina, Javier Milei (d), durant l'acte 'Viva 24' de VOX, al Palau de Vistalegre

L'historial de conflictes diplomàtics entre Espanya i Argentina

Milei provoca una nova crisi en les relacions dels dos països, després del cas YPF o el de Cristina de Kirchner

El president d'Argentina, Javier Milei, ha generat una crisi diplomàtica entre Espanya i Argentina després de qualificar de "corrupta" Begoña Gómez, la dona del president espanyol, Pedro Sánchez. Aquesta acusació ha intensificat les tensions entre els dos països, que ja tenen un historial de conflictes diplomàtics. A continuació, repassem algunes de les crisis més significatives entre Espanya i l'Argentina en les darreres dècades.

Nacionalització de YPF (2012)

Una de les crisis més importants entre Espanya i l'Argentina va tenir lloc el 2012, quan el govern argentí, sota la presidència de Cristina Fernández de Kirchner, va decidir nacionalitzar l'empresa petroliera YPF, que era una filial de l'espanyola Repsol. Aquesta mesura va ser vista per Espanya com una expropiació injusta i arbitrària.

El govern espanyol va expressar la seva indignació profunda i va considerar l'acció com una violació dels drets de propietat de Repsol. La disputa va portar a un refredament significatiu de les relacions bilaterals ia una sèrie de negociacions per resoldre la compensació a Repsol.

Acusacions de suport a cop a Veneçuela (2013)

El 2013, les relacions entre Espanya i Argentina es van tensar novament quan Cristina Fernández de Kirchner va acusar el govern espanyol de ser "còmplice" d'un intent de cop d'estat a Veneçuela, liderat per Leopoldo López.

Aquestes acusacions, realitzades en un context d'alta polarització política a Veneçuela, van afegir friccions a les ja complicades relacions bilaterals. Espanya va respondre amb fermesa, negant qualsevol implicació i criticant les declaracions de la presidenta argentina.

Les Malvines i la postura espanyola

Les Illes Malvines (Falkland Islands) també han estat un punt de tensió en les relacions entre Argentina i Espanya. Tot i que Espanya ha mostrat suport històric a la posició argentina sobre la sobirania de les Malvines, la manca d'accions concretes i l'ambigüitat en algunes declaracions diplomàtiques han causat descontentament a Argentina. Aquest tema, encara que no sempre visible, ha influït en la percepció mútua i la dinàmica de la política exterior entre els dos països.

Declaracions de Javier Milei (2024)

La recent crisi provocada per Javier Milei és un episodi més al complicat historial diplomàtic entre Espanya i Argentina. Les declaracions del president argentí sobre Begoña Gómez, esposa del president Pedro Sánchez, han estat qualificades d'inacceptables pel govern espanyol, que ha exigit una disculpa formal.