Aquesta foto feta el 14 d'abril del 2024 mostra centelleigs d'explosions al cel sobre Jerusalem mentre el sistema antimíssils Cúpula de Ferro d'Israel intercepta míssils i drones provinents de l'Iran.

Iran ha llançat contra Israel almenys 170 drons i 150 míssils

Teheran relata un "atac per saturació" en què els avions no tripulats han actuat com a pantalla

L'exèrcit d'Israel ha confirmat que l'atac directe de l'Iran, anunciat per Teheran com a operació 'Promesa Verdadera', va incloure el llançament de 170 drones, 30 míssils de creuer i 120 míssils balístics, "un 99 per cent" dels quals van ser interceptats pels sistemes defensius israelians, segons els militars.

El cap de portaveus de l'exèrcit, el vicealmirall Daniel Hagari, ha assegurat que tots els avions no tripulats i els 30 míssils de creuer van ser derrocats per "les forces aèries d'Israel i els seus aliats", i que la "immensa majoria" dels 120 míssils balístics van ser interceptats per Arrow ('La Fletxa'), el sistema de defensa aèria de llarg abast.

Fonts nord-americanes han confirmat que l'exèrcit nord-americà ha fet caure diversos drons iranians sense donar un nombre exacte, així com avions de combat jordans. Altres drones van ser interceptats prop de la frontera sirio-iraquiana.

Hagari ha reconegut, però, que alguns d'aquests míssils balístics van aconseguir travessar la protecció i van arribar finalment a la base aèria de Nevatim, al sud del país.

El portaveu militar israelià, en aquest sentit, ha confirmat "petits danys" a la infraestructura de la base aèria. Tot i això, ha volgut puntualitzar el vicealmirall que l'atac no va afectar en absolut el funcionament de la instal·lació.

Un atac per saturació

L'agència semioficial iraniana Tasnim, molt propera a la Guàrdia Revolucionària de l'Iran, relata un atac en dues fases en què els avions no tripulats tenien la missió de saturar les pantalles de defensa israelianes per evitar que es concentressin en el perill que representaven la resta dels projectils.

"En llançar centenars d'avions kamikaze Shahed 136 des de diferents zones cap a objectius específics, la Guàrdia Revolucionària ha aconseguit concentrar tot el poder dels sistemes de defensa d'Israel. Això va provocar que la xarxa de radars israelians quedés pràcticament saturada i incapaç de dedicar-se a altres objectius", afegeix.

Tasnim destaca que la Força Aeroespacial de la Guàrdia Revolucionària ha utilitzat aquesta tàctica "en nombroses ocasions durant simulacres previs", però "els israelians mai no van arribar a pensar que seria utilitzada contra ells en una operació real".

El cap de l'Estat Major de l'exèrcit iranià, el general Mohammad Bagheri, després va explicar la naturalesa de l'operació: un atac contra les bases aèries d'Israel que allotgen "els mateixos avions de combat F-35" que, segons Teheran des d'aleshores , van bombardejar la setmana passada el Consolat de l'Iran a Damasc (Síria) i van causar la mort de diversos assessors iranians.

El general ha assegurat que l'Iran ha evitat deliberadament "centres econòmics i de població" en allò que descriu com una exhibició de força d'un país "preparat per defensar els seus interessos i el seu espai".

En línia amb les primeres declaracions oficials de l'Iran després de l'atac, el general ha insistit que l'operació "ha estat completada", abans d'afegir que "ha aconseguit tots els seus objectius i que l'èxit ha estat total".

"Veiem aquesta operació com un resultat complet; la donem per finalitzada i no tenim la més mínima intenció de continuar si no és que el règim sionista (Israel) prengui mesures addicionals", ha comunicat en unes declaracions recollides per l'agència semioficial Mehr.

Així mateix, el general ha anunciat que el Govern iranià ha enviat un missatge als Estats Units a través de l'Ambaixada de Suïssa, habitual mecanisme de mediació en aquest tipus de converses, en què adverteix a Washington que s'abstingui d'activar els seus efectius a la regió per recolzar qualsevol tipus de represàlia israeliana, o en cas contrari, l'Iran no podrà garantir "ni la seguretat de les bases ni la del personal".