Els kenyans Kibiwott Kandie i Joyciline Jepkosgei guanyen a l'eDreams Media Marató

En elit femenina, Jepkosgei va batre el rècord de la prova (1:04:29)

Els atletes kenyans Kibiwott Kandie i Joyciline Jepkosgei s'han imposat aquest diumenge a la 34a edició de l'eDreams Media Marató Barcelona by Brooks. A la cursa hi han participat més de 28.000 corredors.

En homes, Kandie va fer valer el seu favoritisme i va creuar primer la meta amb un temps de 59:20, quedant a 27 segons del rècord de la prova que va establir el 2023 Charles Kipkkurui Langat (58:53). El suec Andreas Almgren ha acabat segon i ha batut la seva plusmarca nacional en el seu debut a la distància (59:22), mentre que el també kenià Roncer Kipkorir Konga ha quedat tercer (59:27).

"M'he sentit bé físicament, de menys a més, agafant temperatura. Barcelona és un molt bon circuit per a l'elit, perquè la ciutadania t'acompanya i t'anima en tot moment i ha estat una carrera ràpida", ha dit Kandie.

En elit femenina, Jepkosgei va batre el rècord de la prova (1:04:29), temps amb què va superar la plusmarca signada pel seu compatriota Irine Jepchumba l'any passat (1:04:37) Es converteix en la, de moment, marca mundial femenina més ràpida del 2024.

El segon lloc va ser per a l'etíop Senbere Teferi (1.04.40), que es va quedar a tan sols un segon de batre també el rècord femení de circuit. Mentrestant, en tercera posició femenina va arribar la kenyana Gladys Chepkurui (1:06:32).

"Estic molt emocionada d'haver guanyat en el segon intent a Barcelona i posar el meu nom al rècord del circuit. Era un repte gran per a mi, perquè la marca d'Irine va ser la més ràpida del món en aquesta distància del 2023, però Barcelona és una ciutat ideal per córrer ràpid. He pogut gestionar bé el temps i estic molt contenta per aconseguir el meu millor temps personal, també”, ha apuntat Jepkosgei.

A més, Camilla Richardson va aconseguir el rècord nacional femení de Finlàndia (1.09.55), Sara Schou, de Suècia (1.11.07). I l'exatleta olímpica portuguesa Rosa Mota va rebaixar el rècord mundial de mitja marató femenina en categoria de més 65 anys que havia aconseguit a València el 2023 (1:25:52) en pràcticament un minut, ja que porta un temps d'1:24 :25.

Més de 28.000 corredors i corredores suposen la xifra més gran de participació en la història de la carrera. Han sortit al Passeig de Picasso en una jornada també solidària, en què Zurich Foundation ha donat un euro per a cada finisher. Finalment s'han recaptat 24.073 euros i es destinaran a l'Institut Guttmann.

La prova, organitzada per l'Ajuntament de Barcelona i RPM Sports, ha tingut un màxim històric de nombre total de corredors amb gairebé 10.000 dones, un 35% respecte del total de participants. Així mateix, ha tingut un 40% de runners internacionals, procedents de fins a 98 nacionalitats diferents.