Un agricultor treballant

Llum verda perquè l'ICF gestioni ''directament'' els fons europeus

Ha rebut el 'Pillar Assessment' per part de la Unió Europea

L'Institut Català de Finances (ICF) podrà gestionar "directament" fons europeus després de rebre l'acreditació de la Comissió Europea (CE), anomenada Pillar Assessment , informa en un comunicat d'aquest dimecres 10 d'abril.

Ha subratllat que "a partir d'ara podrà proposar i negociar nous programes de manera bilateral", com ha dit que fa l'Institut de Crèdit Oficial (ICO).

La institució ha sostingut que és un “pas molt important” i ha explicat que per obtenir el permís ha sotmès els seus sistemes i procediments a una auditoria externa, supervisada per la Comissió Europea.

Ha emmarcat l'obtenció de l'acreditació a la "trucada de manifestació" que dirigeix la Comissió als bancs de promoció que vulguin proposar instruments de garantia al Programa InvestEU: aporta garanties per import de 26.000 milions d'euros amb l'objectiu de mobilitzar inversions de 372.000 en infraestructures, innovació i inversions socials.

De la mateixa manera, l'Institut Català de Finances ha recordat que avui dia gestiona altres instruments cofinançats amb fons europeus, com els Fons Europeus de Desenvolupament Regional (Feder), en què l'Estat i la Generalitat arriben a l'acord amb la Unió Europea i, després, l'administració catalana delega la gestió a l'institut públic.

35 milions més per al sector primari

Aquesta notícia arriba pocs dies després que l'organisme anunciés línia de préstecs ICF Agroliquiditat s'amplia amb 35 milions més per reforçar el suport al sector primari.

Des de la setmana passada, les persones autònomes i les empreses agràries i agroalimentàries, forestals i del sector de la pesca que s'hagin vist afectades per l'increment de preus, la sequera o la resta de conseqüències del canvi climàtic ja poden sol·licitar els préstecs a través del web de la banca pública de promoció de la Generalitat.

Fins ara, l'ICF ha atorgat un total de 99,6 milions d'euros a pagesos i ramaders catalans a través de 1.588 préstecs.

"Tots sabem que l´activitat agroalimentària està subjecta a molts condicionants que no depenen del propi sector, però que l´afecten molt directament", va assegurar el secretari d´Alimentació del Departament d´Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Carmel Mòdol.