Carlos Slim, en arxiu

El magnat Carlos Slim, a punt de crear la promotora d'habitatges més gran d'Espanya

Amb el nom d'InmoCemento, integrarà els negocis immobiliari i cimenter de Foment de Construccions i Contractes

El magnat mexicà Carlos Slim, conegut per la seva gran influència en diversos sectors empresarials, ha engegat un ambiciós projecte al sector immobiliari espanyol a través de la creació d'InmoCemento. Aquesta nova filial, que integrarà els negocis immobiliari i cimenter de Foment de Construccions i Contractes (FCC), es perfila per convertir-se en la promotora d'habitatges més gran del país.

InmoCemento sorgeix com una peça clau a l'estratègia de Slim per consolidar les seves inversions immobiliàries a Espanya. Aquesta nova entitat combinarà els actius i operacions de diverses empreses sota el control de Slim, incloent Realia i la immobiliària Jezzine, el president de la qual, Juan Antonio Franco Díez, també ocupa un lloc al Consell de Metrovacesa. Slim és el segon accionista més gran de Metrovacesa, amb una participació del 21.19%, només superat pel Banco Santander.

Un dels objectius fonamentals de Slim és excloure Metrovacesa de la borsa, facilitant així la seva integració amb Realia i altres empreses dins del nou grup InmoCemento. Aquesta maniobra permetria més flexibilitat i capacitat de gestió dels actius immobiliaris en un mercat que, segons Javier García-Carranza de Banco Santander, podria tenir un recorregut més gran fora de l'àmbit borsari.

Des del 2022, Slim ha estat comprant accions de minoritaris a Metrovacesa, incrementant la seva participació del 3% el 2020 a l'actual 21.19%. Aquesta estratègia apunta a una compra total de l'empresa eventual, un moviment al qual tant BBVA com Banco Santander han mostrat disposició de participar-hi. BBVA valora la seva participació a Metrovacesa en 259 milions d'euros, mentre que el Banco Santander ha ajustat la seva inversió a 899 milions d'euros, evidenciant una devaluació significativa.

Metrovacesa, amb una capitalització de 1.400 milions d'euros i un valor brut d'actius aproximat de 2.500 milions d'euros, representa una peça valuosa a la nova configuració del mercat immobiliari que projecta Slim. Per part seva, InmoCemento té un valor en llibres d'aproximadament 1.600 milions d'euros, cosa que subratlla la magnitud de la fusió d'actius que s'està plantejant.

L'entorn financer observa amb interès les maniobres de Slim, especialment a causa del seu historial d'èxits i la capacitat per transformar sectors sencers amb les seves inversions estratègiques. La perspectiva d'integrar diverses entitats sota el paraigua d'InmoCemento no només promet eficiència i escala, sinó també una dinàmica renovada al mercat immobiliari espanyol.