Un moment de la xerrada sobre l'Alzheimer

La majoria de casos d'Alzheimer en fase primerenca no es diagnostiquen, segons experts

"Moltes vegades tenir un diagnòstic suposa un gran alleujament", ha assegurat el neuropsicòleg Juan Carlos Cejudo

L'Hospital Sagrat Cor de Germanes Hospitalàries ha organitzat la 28 Jornada d'Actualització en Psicogeriatria, en què experts han alertat que "la majoria de persones amb Alzheimer en fases primerenques estan sense diagnosticar", segons han informat aquest divendres 31 de maig en un comunicat.

La jornada s'ha celebrat en un altre dels centres de Germanes Hospitalàries a Barcelona, l'Hospital San Rafael, on s'han reunit més d'un centenar de professionals, que han coincidit que “encara són poques les unitats de demències a Catalunya que ofereixen accés de biomarcadors per a la detecció precoç de l'Alzheimer".

Els primers símptomes de l'Alzheimer són els errors de memòria i poden aparèixer entre 3 i 6 anys abans del diagnòstic clínic, per això l'Hospital Sagrat Cor és "pioner" a implantar un programa per garantir un continuum assistencial al pacient amb diagnòstic primerenc de l'Alzheimer .

El neuropsicòleg de l'Hospital Sagrat Cor, Juan Carlos Cejudo, ha explicat que “són pacients que, tot i tenir algun problema de memòria, no tenen afectada la capacitat funcional i són independents per fer les activitats bàsiques i instrumentals de la vida diària”.

Cejudo ha afegit que "moltes vegades tenir un diagnòstic suposa un gran alleujament" per als pacients i les seves famílies perquè entenen els seus símptomes, per la qual cosa durant la jornada també s'ha destacat la importància d'oferir una atenció integral, multidisciplinària i continuada a les persones que reben el diagnòstic abans de la manifestació clínica de lAlzheimer.

Prop de 900.000 malalts a Espanya

A Espanya, 800.000 persones estan afectades per aquesta malaltia i es manifesten més de 40.000 casos nous a l'any, segons dades recents.

Fa només tres setmanes, un equip liderat pel neuròleg Juan Fortea, de l'Hospital Sant Pau de Barcelona, ha realitzat un exhaustiu estudi analitzant més de 3.000 mostres cerebrals de persones mortes, a més d'escàners cerebrals i altres proves diagnòstiques de 10.000 pacients més.

La conclusió de l'estudi era alarmant: gairebé el 95% dels individus amb dues còpies del gen APOE4 van mostrar marcadors biològics primerencs de l'Alzheimer, com ara l'acumulació de proteïna amiloide.