Nàpols - Alerta

Més de 100 terratrèmols sacsegen Nàpols durant la nit d'aquest dilluns

Residents de Nàpols i d'altres àrees del Golf de Nàpols van passar la nit al carrer

La zona de Nàpols s'ha vist sacsejada des de dilluns a la nit per un eixam sísmic que ha deixat més d'un centenar de terratrèmols, el més potent de magnitud 4,4 a l'escala de Richter, sense precedents en les últimes quatre dècades.

El terratrèmol de més magnitud va tenir lloc dilluns a les 20.51 hores, però tota la zona dels Camps Flegres, una caldera volcànica del sud d'Itàlia, va encadenar tremolors successius que no van provocar víctimes ni danys materials greus però sí que van deixar escenes de por i tensió.

Els serveis d'emergència han ordenat per precaució l'evacuació de tres edificis de la localitat de Pozzuoli, cosa que ha afectat 36 famílies. L'alcalde ha ordenat que se suspenguin aquest dimarts les classes, una mesura decretada també a Bacoli, segons l'agència AdnKronos.

Els tremolors també van portar a la suspensió preventiva de la circulació de trens en algunes línies, encara que l'empresa gestora ha confirmat aquest dimarts a primera hora que el servei es torna a desenvolupar amb normalitat.

Camps Flegres

L'Institut Nacional de Geofísica i Vulcanologia (INGV) va reportar que el terratrèmol més fort, de magnitud 4,4, va ser molt perceptible a causa de la seva poca profunditat, a 2,6 quilòmetres sota els Camps Flègreus. Aquesta regió alberga prop de mig milió de persones. Els tremolors també es van sentir a tot Nàpols, una ciutat densament poblada al peu del volcà Vesuvi, on resideixen aproximadament un milió de persones.

Nombrosos residents de Nàpols i d'altres àrees del Golf de Nàpols van passar la nit al carrer, trucant als serveis d'emergència a causa del temor provocat pels tremolors.

Context geològic i bradisisme

El Golf de Nàpols és una zona d'alta activitat sísmica, situada entre el volcà Vesuvi i els 'Campos Flégreos', una caldera amb una vintena de cràters, molts sota el mar. Aquesta àrea és coneguda com a "terra ardent" pels antics grecs a causa de la seva activitat volcànica.

Els 'Campos Flégreos' estan travessant una fase de bradisisme, un fenomen que eleva i deforma el sòl a causa de l'acumulació de gas i magma a les profunditats. Des del gener del 2016, el sòl en municipis com Pozzuoli ha augmentat en 88 centímetres, segons l'INGV. El terratrèmol de magnitud 4,4 és el més fort registrat en l'actual "crisi de bradisisme" iniciada el 2005 i el més potent en quaranta anys, superant el de 4,2 graus registrat el 27 de setembre passat.