Mas-Colell - Cercle d'Economia

Mas-Colell apunta a la col·laboració publicoprivada per continuar desenvolupant la UE

Ha assenyalat que la política i el servei públic han estat claus, però que ara és "hora d'anar més enllà"

L'exconseller de la Generalitat i catedràtic d'economia, Andreu Mas-Colell, ha advocat aquest dijous per la col·laboració entre els ens públics i privats per al desenvolupament de la Unió Europea (UE).

Ho ha dit a la segona jornada de la 39 Reunió del Cercle d'Economia, que se celebra al Palau de Congressos de Catalunya, abans del lliurament del Premi Cercle d'Economia a la Construcció Europea als cofundadors de BioNTech, Ugur Sahin i Özlem Türeci, empresa que va desenvolupar la primera vacuna contra el Covid-19.

Ha recordat que els darrers guanyadors del premi eren "servidors públics": La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen (2022), i l'alcalde de Varsòvia, Rafal Trzaskowski (2023).

En aquest sentit, ha dit que la política i el servei públic han estat claus en el desenvolupament de la UE, però que ara és “hora d'anar més enllà”.

"La política per si sola no farà més Europa. Per avançar cap a aquest objectiu, Europa també necessitarà insistir en un reforç extern", ha afegit.

Premiats

Mas-Colell ha celebrat la trajectòria de l'empresa BioNTech, que va ser fundada per científics i metges “per traduir la ciència en acció”.

Per a l'exconseller, si el 2020 els investigadors "van poder llançar un projecte de la vacuna a la velocitat de la llum, no va ser només perquè tenien la ciència, sinó també perquè tenien l'instrument".

"Missatge d'unió"

Per la seva banda, el Rei Felip VI ha cridat aquest dijous a seguir “treballant units per construir una Espanya i una Europa més fortes, més inclusives i pròsperes per a les generacions futures”, i he defensat el diàleg i la col·laboració per afrontar els reptes que s'acosten.

També ha afirmat que l'"esperit de solidaritat i cooperació" que Europa va demostrar davant de la pandèmia és fonamental per al seu futur, després de recordar la capacitat del continent per unir-se en moments d'adversitat i treballar per trobar solucions innovadores.

"La història d'Ugur Sahin i Özlem Türeci és un exemple inspirador de com el compromís amb la construcció europea pot tenir un impacte tangible, perceptible, a la vida de les persones. En rebre aquest premi, no només es reconeix el seu talent i dedicació, sinó que també se celebra l'esperit de col·laboració i solidaritat que ha caracteritzat la resposta europea a la pandèmia”, ha dit el Rei en el discurs, on ha utilitzat el castellà, el català i l'anglès.

Ha posat en valor aquest esperit de solidaritat i cooperació per afrontar "els desafiaments cada cop més complexos" que s'acosten, com el canvi climàtic, les tensions geoestratègiques i geoeconòmiques, la sostenibilitat, la digitalització i la IA.

Considera que són "reptes que exigeixen a tots els actors un paper molt actiu en la promoció del diàleg i la col·laboració".