Micròfons col·locats abans d'una compareixença davant de la premsa

Més llibertat de premsa però més pressió política: l'anàlisi de RSF sobre Espanya

Espanya puja del lloc 36 al 30 al rànquing de països amb millors condicions per treballar

Espanya passa a estar en el lloc número 30 a la Classificació Mundial de la Llibertat de Premsa 2024 de Reporters Sense Fronteres (RSF), i puja així sis posicions respecte l'any passat, quan ocupava al número 36, encara que dels cinc indicadors que configuren aquesta classificació, el polític "cau" a Espanya una mica més de tres punts, amb una mitjana mundial de 7,6 punts.

"Espanya no se salva del deteriorament global del periodisme per la pressió política, però resisteix en un escenari mundial descoratjat. L'ascens d'Espanya s'explica, a més, pel pronunciat declivi d'altres països a la Classificació de RSF, que dibuixa un panorama poc falaguer per a la llibertat de premsa al món", indica Reporters Sense Fronteres a l'informe que publica aquest divendres sobre la salut de la llibertat d'informació.

El major any electoral de la història, quan més de la meitat de la població està cridada a les urnes aquest 2024, RSF adverteix de "la pressió creixent" dels actors polítics sobre els mitjans de comunicació i els periodistes, en detriment de la independència, la qualitat de la informació i el pluralisme.

I a Espanya, la polarització i la desconfiança als mitjans es fa notar a l'indicador sociocultural d'Espanya, tradicionalment sòlid, tal com remarca RSF, que perd gairebé quatre punts respecte a l'any passat, passant de 72,12 punts a 68, 96 punts.

Reporters Sense Fronteres subratlla que mentre que l'excessiva concentració dels mitjans de comunicació a Espanya i una precarització ja cronificada de la professió periodística tornen a llastar l'indicador econòmic, que cau per sota dels 60 punts (sobre 100), el context legal i la seguretat dels periodistes milloren respecte a l'any passat i expliquen, juntament amb el declivi d'altres països, la pujada de sis posicions a la taula que experimenta el nostre país.

També destaca que "malgrat l'incompliment del compromís del Govern amb la derogació de la Llei Mordassa, el fet que porti anys gairebé sense aplicar-se a professionals dels mitjans i que no s'hagi aprovat recentment cap altra legislació que soscavi la llibertat d'informar col·loquen el marc legal d'Espanya entre els 20 més garants del món", segons la Classificació de Reporters Sense Fronteres.

Pots consultar la llista en aquest enllaç .