El president d'Argentina, Javier Milei, durant l'acte 'Viva 24' de VOX, al Palau de Vistalegre

Milei torna a la càrrega i augmenta la crisi diplomàtica entre Argentina i Espanya

Lluny de demanar perdó, el president expressa que està "surfejant sobre una onada de llàgrimes socialistes"

El president de l'Argentina, Javier Milei, ha anunciat que torna al país i ha afirmat que està "surfejant sobre una onada de llàgrimes socialistes", en aparent al·lusió a la crisi diplomàtica oberta amb Espanya després de les seves declaracions de diumenge contra el cap de Govern, Pedro Sánchez.

"Hola a tots. Va tornar el lleó, surfejant sobre una onada de llàgrimes socialistes. Visqui la llibertat, carall", ha proclamat al seu compte de la xarxa social X, on ha difós també tota mena de missatges de suport i les declaracions de membres del seu Executiu que avancen que no demanarà disculpes.

El Govern espanyol ha trucat a consultes a l'ambaixadora a Buenos Aires i ha convocat l'ambaixador argentí a Madrid després que Milei carregués contra el socialisme i directament contra Sánchez, anomenant fins i tot "corrupta" la seva dona, en un acte organitzat per Vox.

El ministre d'Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, ha reclamat "disculpes públiques" a Milei pel que considera una ingerència en política interna i ha advertit aquest dilluns que no descarta mesures addicionals.

Les anteriors crisis diplomàtiques entre Espanya i Argentina

Aquesta no és la primera crisi diplomàtica entre tots dos països. Una de les crisis més importants entre Espanya i l'Argentina va tenir lloc el 2012, quan el govern argentí, sota la presidència de Cristina Fernández de Kirchner, va decidir nacionalitzar l'empresa petroliera YPF, que era una filial de l'espanyola Repsol. Aquesta mesura va ser vista per Espanya com una expropiació injusta i arbitrària.

El govern espanyol va expressar la seva indignació profunda i va considerar l'acció com una violació dels drets de propietat de Repsol. La disputa va portar a un refredament significatiu de les relacions bilaterals ia una sèrie de negociacions per resoldre la compensació a Repsol.

El 2013, les relacions entre Espanya i Argentina es van tensar novament quan Cristina Fernández de Kirchner va acusar el govern espanyol de ser "còmplice" d'un intent de cop d'estat a Veneçuela, liderat per Leopoldo López.

Aquestes acusacions, fetes en un context d'alta polarització política a Veneçuela, van afegir friccions a les ja complicades relacions bilaterals. Espanya va respondre amb fermesa, negant qualsevol implicació i criticant les declaracions de la presidenta argentina.

Les Illes Malvines (Falkland Islands) també han estat un punt de tensió en les relacions entre Argentina i Espanya. Tot i que Espanya ha mostrat suport històric a la posició argentina sobre la sobirania de les Malvines, la manca d'accions concretes i l'ambigüitat en algunes declaracions diplomàtiques han causat descontentament a Argentina. Aquest tema, encara que no sempre visible, ha influït en la percepció mútua i la dinàmica de la política exterior entre els dos països.